Medvedí cesnak (Allium ursinum) je jednou z najcennejších jarných bylín, ktorú si obľúbili nielen bylinkári, ale aj kuchári. Jeho výrazná cesnaková vôňa a množstvo zdravotných benefitov z neho robia nenahraditeľnú súčasť jarného jedálnička. Kedy a kde ho zbierať, aké má liečivé účinky a ako ho využiť v kuchyni?
Kedy a kde zbierať medvedí cesnak?
Medvedí cesnak rastie od marca do mája, pričom najlepší čas na jeho zber je pred kvitnutím, teda v apríli. Vtedy má najviac účinných látok a jeho listy sú najjemnejšie.
Nájdete ho v lužných lesoch, pri potokoch a na vlhkých miestach s dostatočným tieňom. Obľubuje pôdu bohatú na živiny a často rastie vo veľkých kolóniách.
Pri zbere dbajte nato, aby ste si ho nepomýlili s jedovatou konvalinkou alebo jesienkou, ktoré majú podobné listy, no chýba im cesnaková vôňa.

Liečivé účinky medvedieho cesnaku
Táto jarná bylinka je známa svojimi detoxikačnými, protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami.
Podpora imunity – Vďaka vysokému obsahu vitamínu C a sírnych zlúčenín pomáha bojovať proti vírusom a baktériám.
Detoxikácia organizmu – Čistí krv, podporuje funkciu pečene a obličiek a zbavuje telo toxínov.

Zlepšenie trávenia – Pôsobí priaznivo na tráviaci systém, pomáha pri nadúvaní a podporuje činnosť čriev.
Podpora srdca a ciev – Pomáha znižovať krvný tlak, hladinu cholesterolu a predchádzať upchávaniu ciev.
Antibakteriálne a antimykotické účinky – Bojuje proti infekciám a plesniam, čím pomáha udržiavať organizmus v rovnováhe.
Zlepšenie krvného obehu – Znižuje riziko trombózy a podporuje prekrvenie mozgu, čím zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Ako využiť medvedí cesnak v kuchyni?
Medvedí cesnak je mimoriadne univerzálny a jeho chuť je jemnejšia ako u klasického cesnaku. Môže sa konzumovať čerstvý aj tepelne upravený. Tu je niekoľko spôsobov, ako ho zaradiť do jedálnička:
Šaláty a nátierky – Nasekané listy dodajú sviežosť jarným šalátom a výborne sa hodia do nátierok s tvarohom, maslom alebo avokádom.
Polievky a omáčky – Pridajte ho do zeleninovej alebo krémovej polievky tesne pred podávaním. Zachová si tak svoje prospešné látky.
Pesto z medvedieho cesnaku – Stačí ho rozmixovať s olivovým olejom, orechmi a syrom a získate lahodné pesto na cestoviny alebo pečivo.
Bylinkové maslo – Zmiešajte nasekaný cesnak s maslom a použite ho na hrianky alebo na dochutenie jedál.
Kvasený alebo sušený – Dá sa zakonzervovať fermentovaním, sušením alebo zamrazením na neskoršie použitie.
Načo si pri zbere dávať pozor?
Medvedí cesnak je jednou z najzdravších jarných bylín, ktorú by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Podporuje zdravie a výborne chutí. Jeho využitie v kuchyni je takmer neobmedzené.
Ak ho pôjdete zbierať, dávajte pozor na zámenu s jedovatými rastlinami a zbierajte ho s úctou k prírode. Už ste ho vyskúšali? Aký je váš obľúbený recept? 😊
Andrea Hinková – Tarová, foto: http://www.canva