Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia?
Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov.
Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma naše telo potravou, predovšetkým zo živočíšnych zdrojov.
Čítajte tiež: Veďme deti k humánnosti, jedzme zdravé vajcia
Koľko cholesterolu obsahujú vajcia?
Živočíšne zdroje, ktoré obsahujú cholesterol sú napríklad pečeň, vnútornosti, mlieko, mliečne výrobky, mäso a údeniny. Zaujímavú potravinu v súvislosti s cholesterolom tvoria vajcia.
Vaječný žĺtok obsahuje 200 mg cholesterolu, zároveň však vajce obsahuje 1 700 mg lecitínu, ktorý napomáha cholesterol odbúravať.
Čítajte tiež: Vajcia – ako ich správne skladovať
Konzumácia vajec teda nezvyšuje existujúce množstvo cholesterolu v tele (závisí od množstva, veku a genetiky jedinca).
Potraviny s vysokým obsahom tukov, najmä saturovaných a transmastných kyselín, majú oveľa väčší vplyv na zdravie srdca, ako cholesterol nachádzajúci sa vo vaječnom žĺtku.
Čítajte tiež: Bielkoviny a zdravé vajcia
Čo obsahuje vaječný žĺtok?
Okrem toho obsahuje vaječný žĺtok vápnik a železo. Tie našom tele fungujú ako prenášači kyslíka v krvi.
Potrebuje ich tiež náš imunitný systém a energetický metabolizmus a iné dôležité funkcie.
Železo vo vaječnom žĺtku má formu hemoglobínového železa, a to je najlepšie absorbovateľná a použiteľná forma železa nachádzajúca sa v potravinách.
A prečo by ste mali jesť bielka?
Bielka z vajec sú bohatým zdrojom bielkovín. O bielkovinách je dobre známe, že sú to jedny z najdôležitejších látok v tele.
Jednoducho povedané, ľudské telo využíva bielkoviny pre budovanie nového svalstva a opravu starého. Jedno stredne veľké vajce má približne také isté množstvo bielkovín ako 30 gramov vareného mäsa, rýb alebo hydiny.
Vaječná bielkovina je tak nielen najlepším zdrojom bielkovín v našej strave, ale je aj najlacnejšia.
Kedy jesť vajcia?
Najlepšie ráno. Vajcia majú vysoký index sýtosti, takže na raňajky vám dodajú potrebnú energiu a nutričné látky na celý deň. Mnohé štúdie potvrdili, že keď začínate deň vajíčkami, zvýšite si pocit nasýtenia. To je aj dôvod, prečo sa odporúčajú pri redukčných diétach.
Vyskúšajte na raňajky napríklad varené vajcia. Dajte si k nemu toust z tmavého chleba, obložte ho syrom alebo šunkou a pridajte k nemu paradajky a trochu bazalky.
Odporúčajú vajcia výživoví poradcovia?
Lekári aj výživoví poradcovia odporúčajú zaradiť vajcia do svojho jedálnička (ideálne 2 až 3 denne). Vajcia v sebe majú veľa vitamínov a výživných látok, ktoré sú prospešné pre naše srdce a zdravý životný štýl.
Nehľadajme chyby tam, kde nie sú. Namiesto tohto začnime uprednostňovať prírodné potraviny a polotovary či fast foody úplne škrtnime zo svojho jedálnička.
Mali by sme jesť to, čomu rozumieme. Čítajme zloženie potravín a tabuľky s nutričnými hodnotami. Aj cereálna tyčinka môže mať v sebe toľko cukru, že by sme tomu ani neverili.
Mali by sme sa vrátiť k tomu, čo sa kupovalo kedysi – zelenina, ovocie, mäso, vajcia, ryža a zdravé tuky. Do nášho každodenného života zaraďme aj fyzickú aktivitu (aspoň dlhú prechádzku), minimalizujme stres a kvalitne spime.
Pri potravinách dbajme na ich kvalitu a pôvod.
Pred kúpou vajec si skontrolujte krajinu pôvodu vajec a nakupujte iba slovenské vajcia. Sú bez škandálov, pod neustálou kontrolou, čerstvé, zdravé, kvalitné a najmä bezpečné.
Pôvod vajec zistíte podľa pečiatky na škrupine vajec, ktorá musí obsahovať označenie SK.
Každé vajce je označené číselným kódom, na základe ktorého môžete identifikovať nielen jeho pôvod, ale aj spôsob produkcie.
Prvé číslo na kóde prezrádza, v akom (v akej technológii) systéme chovu bolo vajce vyprodukované:
0 – Ekologický chov (Bio)
1 – Voľný chov (chov vo voľnom výbehu)
2 – Podstielkový chov, voliérový chov
3 – Klietkový chov
Čítajte tiež: Ktoré potraviny sú vhodné na ubolené svaly?
Andrea Tarová
Foto: http://pexels.com, http://www.canva.com
Mohlo by vás zaujímať
- Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tukMájová bryndza je bezpochyby tá najlepšia. Vďaka blahodarným a zdraviu prospešným účinkom sa bryndza nazýva aj „bielym zlatom“. Počas prvých jarných mesiacov sa začínajú pásť ovečky na lúkach, ktorým sa po zimnom období mení pestrá strava. Práve preto májová bryndza nadobúda nezameniteľnú krémovú chuť! Okrem lahodnej chuti obsahuje probiotiká, vitamíny, minerály a množstvo ďalších prospešných… Read more: Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk
- Diagnóza: Srdcové zlyhávanieČo je srdcové zlyhávanie a aké sú jeho príčiny? Aké sú hlavné príznaky srdcového zlyhávania? Aké sú možnosti liečby? To je len niekoľko otázok, na ktoré sme sa opýtali Doc. MUDr. Evy Goncalvesovej, CSc, prednostky Kardiologickej kliniky LF UK a NÚSCH, a.s. Bratislava. Srdcové zlyhávanie nie je choroba, ale syndróm. Je výsledným stavom iných poškodení… Read more: Diagnóza: Srdcové zlyhávanie
- Pracujete z domu? Ako nepodľahnúť únave?Práca z domu prináša množstvo výhod, ale aj svoje vlastné výzvy, ako je napríklad boj s únavou a stratou energie. Výsledkom takéhoto stavu môže byť nielen nedokončená dôležitá úloha, ale aj ohrozenie bezpečnosti a celkového zdravia. Ako nielen pri práci z domu nepodľahnúť únave? Vytvorte si produktívne pracovné prostredie Vytvorenie vhodného pracovného prostredia je kľúčové… Read more: Pracujete z domu? Ako nepodľahnúť únave?
- Stratili ste chuť? 6 každodenných návykov na naštartovanie libidaAk ste stratili ten príjemný pocit chute a vzrušenia, nie ste sami. Výskumy ukazujú, že takmer tretine žien a 15 % mužov chýba chuť na pravidelný sex. Existujú však veci, ktoré môžete urobiť, aby ste svoje libido naštartovali. Akými krokmi obnoviť váš sexuálny apetít? Vytvorte si na intímne zblíženie príjemné prostredie Prostredie má obrovský vplyv… Read more: Stratili ste chuť? 6 každodenných návykov na naštartovanie libida
- Riziko úrazov v domácom prostredí s príchodom leta stúpa. Ako sa chrániť?S príchodom leta sa mnohí z nás v našich domovoch obracajú k rôznym údržbárskym a remeselným projektom. Treba si však uvedomiť, že bez ohľadu na to, či ide o záhradné práce, opravy domu alebo vylepšovanie exteriéru, práca v domácom prostredí predstavuje veľké riziko úrazu. Teplejšie počasie môže zvýšiť frekvenciu týchto nepríjemných situácií, pretože ľudia trávia… Read more: Riziko úrazov v domácom prostredí s príchodom leta stúpa. Ako sa chrániť?