štvrtok, 23 mája, 2024
DomovAktuálneBryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk

Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk

Májová bryndza je bezpochyby tá najlepšia. Vďaka blahodarným a zdraviu prospešným účinkom sa bryndza nazýva aj „bielym zlatom“. Počas prvých jarných mesiacov sa začínajú pásť ovečky na lúkach, ktorým sa po zimnom období mení pestrá strava. Práve preto májová bryndza nadobúda nezameniteľnú krémovú chuť! Okrem lahodnej chuti obsahuje probiotiká, vitamíny, minerály a množstvo ďalších prospešných látok.

Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou.

Je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).

Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi

  1. Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
  2. Regióny produkcie: Tradície výroby sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
  3. Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením “Bryndza slovenská”. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
  4. Nutričná hodnota: Je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
  5. Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.
Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.

Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.

  • Svetový deň hypertenzie
    Kardiovaskulárne ochorenia sú príčinou 40 percent úmrtí v Európe, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). V Európe má každý tretí dospelý vo veku medzi 30 až 79 rokov hypertenziu (vysoký krvný tlak). Často je spôsobený nadmernou konzumáciou soli. Pritom až 51 z 53 krajín v regióne má priemerný denný príjem soli vyšší ako odporúča WHO. Päť… Read more: Svetový deň hypertenzie
  • Choroby s číslami. Aké to sú?
    Každý rok o takomto čase sa skloňujú alergie. Majú svoju sezónu a rastú medzimesačne aj medziročne. Rastie aj počet infekčných ochorení, ako je piata, šiesta a siedma choroba u detí a mladých ľudí. Čo robiť, ako si posilniť imunitu a aké choroby sa skrývajú pod číslami? “Obzvlášť opatrné musia byť tehotné ženy. A ľudia so… Read more: Choroby s číslami. Aké to sú?
  • Hemoroidy – ako ich liečiť?
    Hemoroidálne ochorenie (ľudovo nazývané hemoroidy alebo zlatá žila), respektíve príznaky s ním súvisiace, sú na Slovensku veľmi rozšírené. Výsledky nedávneho prieskumu ukazujú, že za posledných dvanásť mesiacov týmto ochorením trpela dokonca až jedna tretina slovenskej populácie. Hemoroidálne ochorenie si nevyberá – postihuje dospelých ľudí bez ohľadu na ich vek či pohlavie. Včasná a komplexná liečba… Read more: Hemoroidy – ako ich liečiť?
  • Aké príznaky si treba pri cukrovke všímať?
    Epidémia 21. storočia. Aj tak nazývajú odborníci globálny rast ochorenia diabetes. K najrozšírenejším civilizačným chorobám patrí aj na Slovensku, a to u dospelých aj detí. Neliečený diabetes môže viesť k závažným zdravotným problémom. Preto je dôležité včas rozpoznať jeho príznaky. Diabetes, známy aj ako cukrovka, je chronické, metabolické ochorenie, ktoré sa spája s vysokou hladinou… Read more: Aké príznaky si treba pri cukrovke všímať?
  • Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk
    Májová bryndza je bezpochyby tá najlepšia. Vďaka blahodarným a zdraviu prospešným účinkom sa bryndza nazýva aj „bielym zlatom“. Počas prvých jarných mesiacov sa začínajú pásť ovečky na lúkach, ktorým sa po zimnom období mení pestrá strava. Práve preto májová bryndza nadobúda nezameniteľnú krémovú chuť! Okrem lahodnej chuti obsahuje probiotiká, vitamíny, minerály a množstvo ďalších prospešných… Read more: Bryndza je zdravá, ale obsahuje aj tuk

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články