Májová bryndza je bezpochyby tá najlepšia. Vďaka blahodarným a zdraviu prospešným účinkom sa bryndza nazýva aj „bielym zlatom“. Počas prvých jarných mesiacov sa začínajú pásť ovečky na lúkach, ktorým sa po zimnom období mení pestrá strava. Práve preto májová bryndza nadobúda nezameniteľnú krémovú chuť! Okrem lahodnej chuti obsahuje probiotiká, vitamíny, minerály a množstvo ďalších prospešných látok.
Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou.
Je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).
Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi
- Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
- Regióny produkcie: Tradície výroby sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
- Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením “Bryndza slovenská”. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
- Nutričná hodnota: Je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
- Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.

Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.
- 3 tipy, ako zvýšiť počet krokovChcete pridať zábavnú, efektívnu a spoločenskú aktivitu do vašej každodennej rutiny? Čo tak kroky navyše?
- Málo a zle spíte? Ohrozujete svoju pečeňVedeli ste, že nekvalitný alebo krátky spánok môže prispievať k stukovateniu pečene? Problémy so spánkom, ako sú spánkové apnoe či chronický nedostatok spánku, súvisia s obezitou, cukrovkou a metabolickými poruchami.
- Prevencia: Rakovina prsníka je liečiteľná, musí sa však zachytiť včasMamografie sa nemusíme báť. Je to celosvetovo akceptovaná forma skríningového vyšetrenia, ktoré by mali absolvovať ženy na celom svete.
- Ženy sa starajú o druhých, ale na seba zabúdajúBolesť chrbta, migrény, imunitné poruchy a stres trápia väčšinu žien, napriek tomu svoje zdravie odsúvajú na druhú koľaj.
- Zbavte sa stresu a získajte energiu – Aswagandha vám odhalí tajomstvá vitalityAshwagandha predstavuje zaujímavú a všestrannú bylinnú látku s bohatou históriou využitia v tradičnej medicíne.