sobota, 27 apríla, 2024
DomovAktuálneBolesť chrbta sa stáva fenoménom

Bolesť chrbta sa stáva fenoménom

S bolesťami chrbta sa počas svojho života stretne viac ako 90 percent svetovej populácie. Už dávno však neplatí, že za to môže len vyšší vek. Odborníci hovoria o generácii „usedených ľudí“, ktorí sa nedostatočne a najmä nekvalitne hýbu.

V roku 2020 trpelo jednou z najčastejších bolestí chrbta – bolesťami krížov – celosvetovo 619 miliónov ľudí. Predpokladá sa, že do roku 2050 toto číslo narastie na vyše 843 miliónov ľudí. Alarmujúcim faktom je, že veková hranica pacientov, ktorí s bolesťami prichádzajú do ambulancií, sa znižuje.

Bolesť chrbta. V roku 2020 trpelo jednou z najčastejších bolestí chrbta – bolesťami krížov – celosvetovo 619 miliónov ľudí.
Bolesť chrbta. V roku 2020 trpelo jednou z najčastejších bolestí chrbta – bolesťami krížov – celosvetovo 619 miliónov ľudí.

„S bolesťami chrbta prichádzajú do ambulancie čoraz častejšie mladí ľudia – tridsiatnici a nezriedka už dokonca aj študenti. Ide často o ľudí, ktorí dlhodobo zaťažujú svoju chrbticu, mnohí napríklad sedavým zamestnaním,“ hovorí zo svojej praxe neurochirurg MUDr. Tomáš Sloboda.

V súvislosti s dorzalgiou, ostrou bolesťou v krčnej, hrudníkovej alebo driekovej časti chrbtice, sa hovorí o celosvetovej epidémii. Dokonca o novom fenoméne bolesti, ktorý postihuje čoraz mladších ľudí.

Prispieva k tomu nielen životný štýl za počítačmi a mobilnými telefónmi. A tiež nízka informovanosť o prevencii a o tom, ako sa správne hýbať.

Bolesť chrbta je stále väčší problém. Prispieva k tomu nielen životný štýl za počítačmi a mobilnými telefónmi.
Bolesť chrbta je stále väčší problém. Prispieva k tomu nielen životný štýl za počítačmi a mobilnými telefónmi.

Chrbtici škodí nedostatok pohybu aj nesprávna výživa

Podľa dát Ministerstva zdravotníctva SR má bolesti chrbtice 23 % slovenskej populácie vo veku od 18 do 24 rokov. A 50 % vo vekovej skupine od 50 do 64 rokov.

Len 15 % prípadov bolestí chrbta má spojenie so špecifickou príčinou. Bez známej príčiny sa bolesť chrbta vyskytuje u pacientov až v 75 % prípadov.

Podľa NCZI sú bolesti chrbta jedným z najčastejších dôvodov na kúpeľnú liečbu. Nachádzajú sa aj v prvej desiatke najčastejších príčin hospitalizácií u ľudí vo veku 35 až 54 rokov.

Bez známej príčiny sa bolesť chrbta vyskytuje u pacientov až v 75 % prípadov.
Bez známej príčiny sa bolesť chrbta vyskytuje u pacientov až v 75 % prípadov.

V priebehu roka 2022 bolo v slovenských nemocniciach z dôvodu bolestí chrbtice hospitalizovaných celkovo 27 233 pacientov.

Bolesť chrbta – aké sú najčastejšie príčiny

Chrbtici najviac škodí jednostranné preťažovanie, nedostatok zdravého pohybu, ale aj nesprávna výživa.

Výsledky klinických štúdií podľa MZ SR ukazujú, že ľudia v mladšom veku trpia bolesťami chrbta prevažne v súvislosti s poškodeniami medzistavcových platničiek. Pri vyššom veku je táto bolesť často spojená s degeneratívnymi zmenami v štruktúrach chrbtice.

 „Pri sedení sa niekedy zdvojnásobí tlak najmä v spodnej, driekovej časti chrbtice. Pri dlhom sedení klesá naša pozornosť pre správne držanie tela. Pri pohybe naopak zapájame viac svalov,“ dopĺňa neurochirurg.

S bolesťami chrbta bojujú aj tínedžeri

Dáta z posledných rokov navyše hovoria aj o tom, že bolesti chrbta už zažívajú aj tínedžeri. Štúdia o zdraví, správaní sa a fyzickom stave slovenských tínedžerov Health Behaviour in School Aged Children (HBSC) ukázala, že od roku 2018 došlo u mladých ľudí k výraznému nárastu bolestí.

Lieky na bolesti chrbta, ale aj hlavy, brucha či zubov užívali v roku 2022 aspoň raz do mesiaca tri štvrtiny 13 až 15-ročných dievčat a dve pätiny chlapcov.

Bolesti chrbta predstavujú okrem iného čoraz častejší dôvod návštevy pediatra. Majú priamy vplyv na život dieťaťa a bez správnej a včasnej diagnostiky sa môžu stať chronickým problémom na celý život.

Jedna z najčastejších príčin práceneschopnosti

Bolesti chrbta pacientom výrazne znižujú kvalitu života a ich pracovný výkon. Vo vyspelých krajinách patria medzi najčastejšie príčiny práceneschopnosti.

Pri riešení problémov chrbtice je preto dôležitá včasná diagnostika, vhodne stanovená liečba, úprava životného štýlu. Ale aj edukácia pacienta o rizikových faktoroch, akými sú fajčenie, obezita, stres či nevhodne zvolená fyzická záťaž.

Mnohí ľudia si pomáhajú liekmi, faktom však podľa odborníkov zostáva, že závažnejšie problémy s chrbticou nevyriešia. 

„S bolesťou chrbta sa stretne asi každý z nás, no ak je jednorazová a krátkotrvajúca, zvyčajne ide o reakciu na preťaženie. Možno prechladnutie, netreba preto hneď utekať za lekárom, ak bolesť po oddychu ustúpi.

S bolesťou chrbta sa stretne asi každý z nás, no ak je jednorazová a krátkotrvajúca, zvyčajne ide o reakciu na preťaženie.
S bolesťou chrbta sa stretne asi každý z nás, no ak je jednorazová a krátkotrvajúca, zvyčajne ide o reakciu na preťaženie.

Ak sa však objavuje častejšie, prípadne stupňuje, neprechádza ani v pokoji a vyžaduje si často analgetiká, je dobré vyhľadať lekára.

Osobitným prípadom sú stavy, keď sú k bolestiam chrbtice pridružené aj iné neurologické príznaky ako tŕpnutie či slabosť končatín,“ vysvetľuje Sloboda.

Bolesť chrbta – liečba

Dnes máme k dispozícii moderné zobrazovacie techniky, ktoré lekárom pomáhajú dôkladne diagnostikovať problémy pacienta. A nastaviť vhodnú úpravu životného štýlu a samotnú liečbu.

V oblasti liečby majú pacienti k dispozícii neoperačné i operačné možnosti. Neurochirurg MUDr. Tomáš Sloboda preferuje, pokiaľ je to možné, tie neoperačné. 

Rozhodnutie pre operáciu je veľmi komplexné a snažíme sa mu predísť, kým nevyčerpáme možnosti neoperačnej liečby. Závisí to, samozrejme, od stavu pacienta.
Rozhodnutie pre operáciu je veľmi komplexné a snažíme sa mu predísť, kým nevyčerpáme možnosti neoperačnej liečby. Závisí to, samozrejme, od stavu pacienta.

„Rozhodnutie pre operáciu je veľmi komplexné a snažíme sa mu predísť, kým nevyčerpáme možnosti neoperačnej liečby. Závisí to, samozrejme, od stavu pacienta.

Som presvedčený o tom, že ak by sa pacienti už v mladom veku starali o svoju chrbticu. Dopriali jej správny pohyb, výživu a oddych, operácii by sa napokon vyhli,“ uzavrel Sloboda.

Foto:http://www.canva.com

Mohlo by vás zaujímať.

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články