sobota, 4 mája, 2024
DomovAktuálneAko udržať chrbát zdravý? Zaraďte do svojej rutiny 4 pravidlá

Ako udržať chrbát zdravý? Zaraďte do svojej rutiny 4 pravidlá

Tí z vás, ktorých trápia bolesti chrbta, vedia, ako to dokáže znepríjemniť život. Bolesť chrbta obmedzí v pohybe, zhorší náladu a v konečnom dôsledku zníži kvalitu života. Svoje zdravie a kondíciu máte vo svojich rukách. O pohybový aparát sa treba starať.

Udržiavanie chrbta vo forme je absolútne kľúčové pre celkovú pohodu a prevenciu bolesti alebo problémov s chrbticou. K problémom prispieva sedavé zamestnanie, málo pohybu, ale svoj diel môže niesť aj genetická predispozícia.

Čo môžete pre zdravý chrbát urobiť vy?

Vzpriamené držanie tela

Hrbenie nad mobilným telefónom alebo obrazovkou počítača našej chrbtici príliš neprospieva. Snažte sa udržať chrbát rovný a vzpriamený nielen pri sedení, ale aj pri chôdzi. Pri chôdzi by ramená mali byť uvoľnené, brucho mierne stiahnuté a hlava vzpriamená.

Zadok by nemal trčať, pretože potom dochádza k preťažovaniu a prílišnému prehnutiu bedrovej chrbtice. Pri práci v sede pokladajte obe nohy na zem, paže ohnuté v lakti do pravého uhla oprite o podložku a monitor majte v úrovni očí.

Svaly okolo chrbtice posilňujte pravidelným cvičením

Cvičenie zamerané na posilnenie svalov okolo chrbtice, na bruchu a v bedrovej oblasti vám pomôže udržať chrbticu stabilnú a znížite riziko zranenia.

Ľudia často zabúdajú na posilňovanie stredu tela. Nejde ale o priamy brušný sval, ale o množstvo hlbokých svalov, ktoré nám asistujú prakticky pri každom pohybe. Tieto svaly najlepšie posilníte pri cvičení s fyzioterapeutom.

Sklápačky alebo doska môžu človeku s oslabeným stredom tela skôr uškodiť, preto sa všeobecným videám na internete radšej vyhnite.

Na posilnenie chrbta je skvelé aj plávanie. Službu vám urobí napríklad protiprúd v bazéne. Tréningy plávania určite zaraďte do svojej rutiny.

Tip: Ak máte vonkajší bazén, využite bazénovú fóliu, vďaka ktorej sa bude voda zohrievať rýchlejšie.

Zdvíhajte ťažké veci správne

Časté ohýbanie a zdvíhanie ťažkých vecí so zapojením chrbta namiesto nôh môže u jedincov s nedostatočne posilnenými svalmi spôsobiť zranenie.

Pokiaľ medzi týchto ľudí patríte a po dlhšej námahe vás chrbát bolí, naučte sa na zdvíhanie vecí (alebo detí) využívať iné svaly. Namiesto ohýbania chrbta si sadnite do drepu, ťažkú vec si pritiahnite čo najviac k stredu tela a zdvihnite sa do stoja pohybom nôh s rovným chrbtom.

Tak totiž maximálne využijete svaly na nohách a zároveň začnete šetriť ten chrbtový.

Kompenzačné a naťahovacie cvičenia

Jóga, pilates a ďalšie relaxačné a naťahovacie techniky si zamilujete. Vďaka nim totiž uvoľníte napätie v tele. Zároveň prostredníctvom kompenzačných cvikov posilníte stranu tela, ktorú pri námahe prirodzene používate menej.

Nezabúdajte tiež na udržanie optimálnej hmotnosti. Prebytočné kilá zaťažujú chrbticu aj kĺby.

Obézni ľudia majú častejšie a hlavne skôr problémy s celým pohybovým aparátom.

Zdroj obrázku: sementsova321 / Stock.adobe.com

Kateřina Houšková

Copywriter

Písaniu sa venuje od roku 2017, kedy začínala v redakcií online magazínu. Cez ten sa dostala v roku 2019 ku copywritingu, u ktorého už zostala. Na želanie klienta s dôkladnosťou zhotoví zrozumiteľné texty, ktoré oslovia. Niektoré z nich nájdete na produktvdetailu.cz.

Sponzorovaný článok

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články