piatok, 18 októbra, 2024
DomovKrásaTajomstvo dokonalej pleti bez pigmentových škvŕn: skúste tieto osvedčené postupy

Tajomstvo dokonalej pleti bez pigmentových škvŕn: skúste tieto osvedčené postupy

Jeseň je ten správny čas na to, aby sme sa zbavili pigmentových škvŕn, ktoré nám po lete zostali na koži. Ak vás trápia tmavé škvrny na tvári, ruky či dekolte, nie ste v tom sami. Pigmentové škvrny sa vyskytujú v dôsledku nadmernej produkcie melanínu, pigmentu, ktorý zodpovedá za sfarbenie kože. Či už ich spôsobilo slnko, hormonálne zmeny alebo vek, existujú účinné spôsoby, ako sa ich zbaviť.

V tomto článku vám ukážeme najlepšie domáce tipy aj profesionálne estetické metódy na ich odstránenie.

Pigmentové škvrny – prečo vznikajú?

Pigmentové škvrny vznikajú v dôsledku zvýšenej produkcie melanínu, čo je pigment, ktorý spôsobuje jej farbu. Príčiny ich tvorby sú rôzne, ale medzi najčastejšie patria:

  1. Slnečné žiarenie – Nadmerné vystavenie UV žiareniu stimuluje tvorbu melanínu, čo vedie k vzniku tmavých škvŕn na miestach najviac vystavených slnku, ako je tvár, ruky a dekolt.
  2. Hormonálne zmeny – Tehotenstvo alebo hormonálna substitučná liečba môžu podnietiť vznik tzv. melazmy, čo sú tmavé škvrny na tvári.
  3. Vek – S pribúdajúcim vekom sa na koži môže objavovať vznikajúce hviezdne škvrny, ktoré sú dlhoročného pôsobenia slnka a prirodzeného starnutia.
  4. Zápaly a poranenia kože – Pigment môže vzniknúť aj ako reakcia na zápalové procesy v koži, ako sú akné, poranenia alebo ekzém. Tento stav sa nazýva post-zápalová hyperpigmentácia.
Pigmentové škvrny vznikajú v dôsledku zvýšenej produkcie melanínu, čo je pigment, ktorý spôsobuje jej farbu.

Pigment – Domáce tipy na jeho odstránenie

  1. Citrónová šťava – Citróny obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá má zosvetľujúce účinky na pokožku. Nanesenie čerstvej citrónovej zmesi na postihnuté miesto môže pomôcť znížiť pigment.

    Po aplikácii sa vyhýbajte slnku, pretože môže zvýšiť citlivosť pokožky na UV žiarenie.
  2. Jablčný ocot – Obsahuje octovú, ktorá môže pôsobiť ako prirodzený bieliaci prostriedok. Aplikácia zriedeného jablčného octu na škvrny môže pomôcť pri ich prekrvení.
  3. Aloe vera – Má regeneračné a upokojujúce vlastnosti a môže prispieť k zosvetleniu pigmentových škvŕn. Pravidelná aplikácia čerstvého gélu z aloe vera môže obnoviť pokožku.
  4. Med a jogurt – Kombinácia týchto dvoch ingrediencií vytvára prírodný peeling. Jogurt obsahuje mliečnu, ktorá pomáha odstraňovať odumreté kožné bunky, pôsobí hydratačne a antibakteriálne.
  5. Kurkumová maska ​​– Kurkuma má známe zosvetľujúce účinky. Zmiešaním kurkumy s mliekom alebo medom vznikne maska, ktorá môže pomôcť znížiť pigmentáciu a rozjasniť pokožku.
Laserová terapia – Lasery pôsobia na melanín v koži a pomáhajú cielene odstrániť pigmentáciu.

Profesionálne metódy na odstránenie pigmentových škvŕn

  1. Chemický peeling – Tento profesionálny zákrok využíva kyseliny, ktoré odstraňujú vrchné vrstvy pokožky, čo pomáha redukovať pigmentové škvrny. Používajú sa pritom kyselina glykolová, salicylová alebo mliečna.
  2. Laserová terapia – Lasery pôsobia na melanín v koži a pomáhajú cielene odstrániť pigmentáciu.
  3. Mikrodermabrázia – Tento zákrok podporuje jemne vrchné vrstvy pokožky, čím podporuje jej obnovu a redukuje viditeľnosť pigmentových škvŕn. Je to menej invazívna metóda vhodná pre povrchovejšie pigmentácie.
  4. IPL (intenzívne pulzné svetlo)Podobné laseru, ale používa širšie spektrum svetla na zacielenie pigmentových škvŕn. Tento zákrok je účinný pre rôzne typy pigmentácie a zlepšuje celkový tón pokožky.
  5. Retinoidy a biele krémy – Dermatológovia môžu predpísať produkty s obsahom retinoidov (vitamín A), ktoré podporujú obnovu buniek, alebo biele krémy s hydrochinónom, ktoré zosvetľujú pigmentáciu.
Dermatológovia môžu predpísať produkty s obsahom retinoidov (vitamín A), ktoré podporujú obnovu buniek, alebo biele krémy s hydrochinónom, ktoré zosvetľujú pigmentáciu.

Pigment – Starostlivosť o pokožku po zákrokoch

Vyhýbanie sa agresívnym produktom – Po zákrokoch si mala oddýchnuť od silných produktov, ako sú kyseliny alebo exfoliátory.

Ochrana pred slnkom je kľúčová. Po zákroku chráňte pokožku krémami s vysokým SPF, aby sa zabránilo ich opätovnému výskytu.

Hydratácia – Po chemických peelingoch alebo laserových zákrokoch je dôležité pokožku dostatočne hydratovať.

Spracovala Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články