piatok, 18 októbra, 2024
DomovAktuálneOteplenie sa blíži. Ako a prečo treba chrániť pred UV žiarením aj...

Oteplenie sa blíži. Ako a prečo treba chrániť pred UV žiarením aj naše oči?

S nástupom teplejších mesiacov sa zvyšuje exponovanie sa slnečnému žiareniu a s ním spojené riziká, medzi ktoré patria aj negatívne účinky ultrafialového žiarenia na zrak. V prípade pokožky je možné negatívny vplyv takéhoto svetla eliminovať vhodným odevom alebo kozmetikou. Ako si ale poradiť v prípade očí? Sú slnečné okuliare jediná cesta?

Účinky UV žiarenia na oči

UV žiarenie, ktoré môže cez veľké plastové okná do určitej miery poškodiť aj náš interiér, je neviditeľné elektromagnetické žiarenie emitované slnkom, ktoré sa skladá z troch hlavných typov: UV-A, UV-B a UV-C.

UV-C žiarenie je z väčšej časti pohlcované atmosférou Zeme a nepredstavuje také významné riziko. Avšak UV-A a UV-B žiarenie prechádza atmosférou a môže naše oči (ak nie sú adekvátne chránené) poškodiť a spôsobiť im rôzne problémy, kde medzi tie najčastejšie patrí:

  1. Katarakta

Katarakta je ochorenie očí charakterizované zahmlením šošovky, čo vedie k zhoršeniu zraku. Štúdie dokonca ukazujú spojenie medzi dlhodobým vystavením sa UV žiareniu a zvýšeným rizikom vzniku katarakty.

  1. Degenerácia sietnice

UV žiarenie môže prispieť aj k degenerácii sietnice, čo je stav, pri ktorom dochádza k poškodeniu buniek sietnice, čo môže viesť k trvalej strate zraku. V takomto prípade treba čím skôr zvážiť rýchle objednanie k lekárovi.

  1. Očné podráždenie a slzenie

Krátka expozícia UV žiareniu môže spôsobiť podráždenie očí, čo sa prejavuje svrbením, červenými očami a zvýšeným slzením.

Ako chrániť svoje oči pred UV žiarením?

Na ochranu zraku pred škodlivými účinkami UV žiarenia môžete využiť niekoľko spôsobov.

  • Nosenie slnečných okuliarov

Investujte do kvalitných slnečných okuliarov s UV ochranou, ktoré blokujú aspoň 99 % UV-A a UV-B žiarenia. Okuliare s polarizačnými šošovkami môžu navyše pomôcť zmierniť odlesky a zlepšiť celkový komfort pri vystavení sa slnku.

  • Používanie klobúkov alebo šiltoviek

Noste klobúky alebo šiltovky so širokým okrajom, ktoré dokážu chrániť oči aj okolité tkanivá pred priamym slnečným žiarením.

  • Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu

Ak je to možné, vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu, najmä v obdobiach najvyššej slnečnej aktivity od 10:00 do 16:00 hodiny.

  • Pravidelné prehliadky u očného lekára

Pravidelné prehliadky u odborného očného lekára v Nitre sú dôležité pre skoré odhalenie a liečbu očných ochorení spojených s UV žiarením, ako sú katarakty alebo degenerácia sietnice.

  • Používanie špeciálnych šošoviek pri vykonávaní outdoorových aktivít

Pri outdoorových aktivitách, ako je lyžovanie, horolezectvo alebo vodné športy, používajte špeciálne šošovky alebo ochranné okuliare navrhnuté na ochranu pred UV žiarením a inými škodlivými faktormi.

Starostlivosť o vaše oči by mala byť súčasťou vášho celkového zdravotného režimu, pretože dodržiavanie jednoduchých bezpečnostných opatrení môže mať dlhodobý pozitívny vplyv nielen na zdravie vášho zraku, ale aj osobnú pohodu.

Zdroj obrázka: LIGHTFIELD STUDIOS/AdobeStock.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články