streda, 23 októbra, 2024
DomovAktuálneChrípková sezóna je v plnom prúde

Chrípková sezóna je v plnom prúde

Chrípka patrí medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia, ktoré nás každoročne sužujú počas chladných mesiacov. Hoci sa často zamieňa s prechladnutím, chrípka je omnoho závažnejšie ochorenie, ktoré môže viesť aj k vážnym zdravotným komplikáciám. Ako ju spoznať, a v čom sa líši od nachladnutia? 

Chrípková sezóna v plnom prúde

S príchodom jesene sa na Slovensku tradične začína aj chrípková sezóna, ktorá obvykle nastáva od 40. kalendárneho týždňa v roku. V tomto období sa zvyšuje výskyt respiračných ochorení ako sú prechladnutie a chrípka.

Aktuálne údaje Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZSR) jasne naznačujú, že chrípková sezóna je už v plnom prúde.

V 42. týždni bolo hlásených 50 074 akútnych respiračných ochorení. Najvyššia chorobnosť bola zaznamenaná v Bratislavskom kraji a najnižšia v Trenčianskom. Najčastejšie šlo o pacientov vo veku 0 až 5 rokov.

Ochorenia hlásilo 54 % všeobecných lekárov pre deti a dorast a 44 % všeobecných lekárov pre dospelých. Ako chrípka a jej podobné ochorenia bolo hlásených 4920 ochorení. 

Viac respiračných ochorení ako vlani

Oproti minulému roku je výskyt respiračných ochorení častejší, čo sa ukazuje na počte hlásených ochorení. V rovnakom čase bolo počas minuloročnej chrípkovej sezóny hlásených približne o 8-tisíc menej pacientov (42 418).

Uzavretých bolo 13 výchovno-vzdelávacích zariadení, pričom tento rok je prerušené vzdelávanie hlásené v 18 zariadeniach.

Virologické laboratória úradov verejného zdravotníctva od začiatku chrípkovej sezóny vyšetrili 82 vzoriek, z čoho 15 bolo pozitívnych na vírus SARS-CoV-2. V roku 2023 ich v tomto čase bolo 39. 

Čo je vlastne chrípka?

Chrípka, odborne nazývaná influenza, je akútne vírusové ochorenie dýchacích ciest, ktoré spôsobuje vírus zo skupiny RNA. Existujú tri základné typy chrípkových vírusov – A, B a C, čo znamená, že počas jedného roka môžete mať chrípku aj viackrát a vždy ju môžu spôsobiť iné vírusy.

Všetky tri skupiny sa neustále menia a mutujú, čo je dôvodom každoročnej „sezónnej chrípky“.

Okrem sezónnej chrípky však existuje aj „pandemická chrípka“, ktorá nastáva v momente, kedy sa určitá forma chrípky rozšíri po celom svete a za krátky čas postihne veľké množstvo osôb.

V praxi sa stretávame aj s „chrípkovou epidémiou“. Je to označenie situácie, keď chrípka postihne viac ľudí na určitom území v danom období, ako je bežné.

Chrípka

Chrípka sa prenáša pri kašľaním

Chrípka je vysoko nákazlivé ochorenie, ktoré sa prenáša vzduchom kvapôčkovou formou – najmä pri kašľaní, kýchaní či rozprávaní.

Nebezpečenstvo nákazy sa však začína ešte predtým, než sa začnú prejavovať príznaky. Človek s chrípkou je infekčný už 24 hodín pred samotným prepuknutím prvých príznakov. Svojej okolie však môže nakaziť aj počas ďalších 4 až 5 dní.

Okrem toho, vírus dokáže prežiť niekoľko hodín aj na povrchoch ako sú kľučky, stoly alebo mobilné telefóny.

Nástup chrípky je rýchly. Z bežného dňa sa tak v priebehu niekoľkých hodín môže stať boj so symptómami. Obyčajne sa chrípka začína horúčkou nad 39°C a bolesťou hlavy. Postupne sa pridávajú aj bolesti kĺbov a svalov, ale aj pocit veľkej únavy.

Na štvrtý deň horúčka zvyčajne klesá a zmierňujú sa aj ostatné príznaky. Bolesť hrdla či nádcha sa však pri chrípke objaviť vôbec nemusia, naopak, pokašliavanie a únava môže po chrípke trvať aj ďalší týždeň.

Nástup chrípky je rýchly. Z bežného dňa sa tak v priebehu niekoľkých hodín môže stať boj so symptómami. Obyčajne sa chrípka začína horúčkou nad 39°C a bolesťou hlavy. Postupne sa pridávajú aj bolesti kĺbov a svalov, ale aj pocit veľkej únavy.

Chrípka či nachladnutie?

Hoci chrípka aj nachladnutie patria medzi vírusové ochorenia, ide o dve odlišné choroby spôsobené rozličnými vírusmi.

Chrípka je omnoho závažnejším a intenzívnejším ochorením, ktoré môže spôsobiť komplikácie – zápal pľúc, dutín, priedušiek, či dokonca ochorenie mozgových blán, najmä ohrozeným skupinám ako sú seniori, diabetici či ľudia s oslabenou obranyschopnosťou.

Naopak, nachladnutie zvyčajne komplikácie nespôsobuje. Od chrípky sa odlišuje tiež tým, že:

  • nástup príznakov nie je taký búrlivý,
  • bolesť hlavy i svalov je výrazne menšia,
  • teplota je zvýšená len do 38°C,
  • vyskytuje sa bolesť hrdla, nádcha a kýchanie.
Liek na chrípku neexistuje. Jej liečba je zameraná predovšetkým na zmiernenie príznakov a podporu tela v boji proti vírusu.

Ako s chrípkou bojovať?

Liek na chrípku neexistuje. Liečba sa zameriava predovšetkým na zmiernenie príznakov a podporu tela v boji proti vírusu.

Kľúčový je odpočinok, dostatočný príjem tekutín, vitamíny a v prípade potreby aj prírodné prostriedky ako zázvorový čaj či med na upokojenie hrdla. 

„Pre rizikové skupiny alebo pri ťažších prípadoch sa odporúčajú antivirotiká. Antibiotiká sa v liečbe vírusových infekcií nepoužívajú, predpisujú sa len pri tzv. sekundárnych baktériových infekciách. V liečbe chrípky môžu antibiotiká skôr uškodiť,“ hovorí MUDr. Marek Pytliak.

Na zníženie horúčky a bolesti sa odporúča užívať voľnopredajné lieky s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. „Paracetamol je účinný na zmiernenie bolesti a zníženie horúčky. Nemá však protizápalové účinky.

Na druhej strane, ibuprofén má protizápalové, analgetické a antipyretické účinky, ale môže byť ťažší pre žalúdok,“ vysvetľuje MUDr. Marek Pytliak.

Zároveň objasňuje, že dobrým bojovníkom proti bolestiam sú aj lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej. „Kyselina acetylsalicylová je veľmi efektívna pri bolesti, zápale a znižovaní horúčky. Má aj antikoagulačné účinky, čo znižuje riziko trombóz.“ 

K ním patrí napríklad Acylpyrín, Acifein, Aspirín, Anopyrín a iné. 

Ako sa vyhnúť chrípke?

Základným krokom je prevencia. Najúčinnejším spôsobom ochrany je očkovanie. Znižuje riziko nákazy a zmierňuje priebeh choroby.

Riziko ochorenia tiež znižuje dopĺňanie vitamínov C, D, zinku, selénu či betaglukánov. Podľa MUDr. Mareka Pytliaka dôležitú úlohu zohráva aj pestrá strava, pohyb na čerstvom vzduchu či otužovanie, a najmä – vyhýbanie sa blízkemu kontaktu s chorými osobami.  

„Ak sa u vás objavia ťažké príznaky ako dychové ťažkosti, vysoká horúčka, ktorá neklesá ani po opakovanom podaní liekov proti horúčke (antipyretík), alebo v prítomnosti závažného chronického ochorenia, pri ťažšom priebehu chrípky v tehotenstve a pod., vyhľadajte lekára,“ uzatvára lekár.

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

  • Chrípková sezóna je v plnom prúde
    Chrípka patrí medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia, ktoré nás každoročne sužujú počas chladných mesiacov. Hoci sa často zamieňa s prechladnutím, chrípka je omnoho závažnejšie ochorenie, ktoré môže viesť aj k vážnym zdravotným komplikáciám. Ako ju spoznať, a v čom sa líši od nachladnutia?  Chrípková sezóna v plnom prúde S príchodom jesene sa na Slovensku tradične začína aj… Čítať viac: Chrípková sezóna je v plnom prúde
  • Neuveríte, čo dokáže kapusta + recept
    Zelenina, ktorú možno poznáte len ako obyčajnú prílohu k tradičným jedlám, skrýva v sebe ohromnú silu pre vaše zdravie. Od posilnenia imunitného systému cez ochranu pred rakovinou až po podporu zdravej tráviacej sústavy. Kapusta je právom označovaná za superpotravinu. Zistite, ako táto nenápadná zelenina môže úplne zmeniť váš pohľad na zdravý životný štýl a prečo… Čítať viac: Neuveríte, čo dokáže kapusta + recept
  • Diagnóza – Osteoporóza
    Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť. Ale aj ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kosti a teda zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju zdiagnostikovali kvôli zlomeninám. Pri osteoporóze sú kosti slabé a krehké a už pri minimálnom páde alebo nesprávnom pohybe sa môžu zlomiť. Osteoporóza nemá… Čítať viac: Diagnóza – Osteoporóza
  • Osteoporóza – mýty a fakty
    Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Zaujímavosti o osteoporóze Na Slovensku žije asi 400-tisíc ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % je adekvátne liečených. Osteoporózu… Čítať viac: Osteoporóza – mýty a fakty
  • Osteoporóza má stúpajúci trend
    Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť, ale aj ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kostí a teda ich zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju zdiagnostikovali kvôli zlomeninám.
Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články