piatok, 29 marca, 2024
DomovAktuálne3 najpopulárnejšie diéty. Ktorú si vybrať?

3 najpopulárnejšie diéty. Ktorú si vybrať?

Chcete si upraviť jedálniček, alebo dokonca premýšľate nad tým, že by ste sa pustili do nejakej diéty? Výber máte naozaj široký. Na trhu existuje množstvo diét, ktoré vám pomôžu zbaviť sa prebytočných kíl.

Niektoré diéty sa zameriavajú na zníženie chuti do jedla. Iné vynechávajú určité skupiny potravín. Ďalšie obmedzujú množstvo skonzumovaných kalórií, sacharidov alebo tukov. Každá má svoje pre a proti. Ktoré stravovacie plány aktuálne hýbu svetom chudnutia a čo majú spoločné, aj keď každá funguje na úplne inom princípe?

Diéty – základ je zdravý prístup k životu

Diéta je magické slovo a viac či menej ju niekedy skúšal každý z nás. Vyvážená strava a dostatok pohybu sú základ k zdravého prístupu k životu. Ak však aj napriek tomu chcete vyskúšať niečo nové, predstavujeme vám tri najpopulárnejšie typy stravovania.

KETÓNOVÁ DIÉTA (= proteínová)

Táto diéta je založená na konzumácii bielkovinových potravín, Nazýva sa aj proteínová diéta) a tukov. Sacharidy sa v strave podstatne obmedzujú. Vďaka tomu telo prejde na náhradný zdroj paliva, ktorým sú tzv. ketolátky. Tie si telo vytvára z vlastných tukových zásob. Ide teda o pomerne účinnú diétu.

Už na tretí deň od jej začiatku môže dôjsť k úbytku na váhe. Celkový úbytok, samozrejme s ohľadom na počiatočnú váhu, môže byť naozaj veľký. Navyše, obsah bielkovín a tukov v jedálničku tejto diéty vás zasýti natoľko, že hladovať rozhodne nebudete.

Čo hovorí výživová špecialistka Monika Rychlovská Tělupilová

„Pre chorých ľudí môže ketónová diéta predstavovať určité riziko. Pre zdravých ľudí bez nutričných obmedzení môže byť pri vhodne nastavenom diétnom režime rýchlejšou cestou k vysnívanej váhe. Ak by si niekto skladal ketónovú diétu len z bežnej stravy, musí si strážiť množstvo bielkovín a vyhýbať sa nevhodným tukom.

Nízkotučná diéta (low fat)

Pri tejto diéte tvorí tuk maximálne 10 % kalorického príjmu. Bohvieaké to nie je ani s množstvom bielkovín, aj tých je len 10 %. Ako to už pri diétach býva, keď niekde uberieme, musíme inde pridať. Tu sa to týka množstva sacharidov. Tie tvoria z denného príjmu až 80 %. Potraviny živočíšneho pôvodu, ako sú vajcia, mäso alebo tučné mliečne výrobky, sa v nízkotučných diétach striktne obmedzujú.

Konzumovať tak môžete predovšetkým potraviny rastlinného pôvodu. Aj tu sa však pripravte na reštrikcie. Aj napriek tomu, že obsahujú zdravé tuky, vyradiť musíte orechy, avokádo alebo extra panenský olivový olej. Tukov je v nich z pohľadu tejto diéty jednoducho príliš.

Obmedzenie príjmu tukov môže byť však problematické. Tuk má totiž v tele niekoľko dôležitých funkcií. Ovplyvňuje tvorbu rôznych buniek a hormónov. Pomáha telu absorbovať v tukoch rozpustné vitamíny, ako sú vitamíny A, D, E a K, taktiež je nositeľom chuti.

Čo hovorí výživová špecialistka Monika Rychlovská Tělupilová

„Dodržiavať túto diétu dlhodobo sa dá len veľmi ťažko. Nie je pestrá ani chutná. Okrem tukov tu všeobecne obmedzujete aj príjem nenasýtených mastných kyselín, ktoré sú telu prospešné. Ak chcete redukovať tukové zásoby v tele, musíte prijímať práve tieto zdravé tuky a dostatok bielkovín. Ľudia, ktorí držia nízkotučnú diétu zaraďujú do svojho jedálnička odtučnené varianty rôznych výrobkov. V nich môže byť tuk nahradený škrobmi a cukrami. Ak príjem tukov v strave nahradíte príjmom sacharidov, chudnutie sa zastaví alebo ešte horšie, priberiete.“

NÍZKOSACHARIDOVÁ DIÉTA (= low carb)

Hlavným cieľom low carb stravovania je obmedzenie potravín s vysokým obsahom sacharidov a škrobov. Úmerne tomu sa navyšuje príjem potravín s obsahom bielkovín a zdravých tukov. Celkový príjem sacharidov by nemal presiahnuť 200 g na deň.

Do skupiny vhodných potravín patrí mäso, zelenina, ryby, vajíčka, syr alebo napríklad smotana. Naopak, vyhnúť by ste sa mali sušenému ovociu, obilninám, cestovinám, ryži, ale aj sladeným nápojom a prírodným sladidlám ako je napríklad med. Z ovocia si vyberajte skôr bobuľové druhy, ktoré majú dostatok živín a minimum sacharidov. Rovnako ako pri ketónovej diéte aj tu platí, že kvalitné low carb potraviny môžete nakúpiť z pohodlia domova.

Čo hovorí výživová špecialistka Monika Rychlovská Tělupilová

„Inspirovať sa týmto spôsobom stravovania môže byť zaujímavé, pretože nám pomôže vyradiť jedlá plné jednoduchých cukrov, ktoré sa môžu podieľať na nadváhe. Taktiež ľudí učí dávať pozor na nadmerný príjem sacharidov. Z dlhodobého hľadiska však vynechanie obilnín, výrobkov z nich a ovocia, nie je žiadúce. Telu by potom mohli chýbať nevyhnutné vitamíny a vláknina.“

Konjakové prílohy, najlepší partner každej diéty

Či už sa rozhodnete pre akýkoľvek typ stravovania, najväčšou obavou býva hlad. Jednoducho tomu predídete, ak do vášho jedálnička zaradíte naše konjakové prílohy. Tými ľahko nahradíte obľúbené cestoviny a ryžu, a to úplne bez výčitiek z narušenia kalorického plánu.

Konjakové prílohy majú totiž minimum kalórií, neobsahujú sacharidy, tuky ani soľ. Môžete ich preto zradiť do svojho diétneho plánu kedykoľvek, a to už od začiatku prechodu k novému typu stravovania. Ľahko vám pomôžu zvládnuť krízové situácie, pretože obsahujú vysoký podiel prírodnej, vo vode rozpustnej vlákniny glukomanan, ktorá vás dokonale zasýti. Navyše sú vhodné pre celiatikov, diabetikov, vegánov aj vegetariánov.

Pozor. Exkluzívna zľava

VEGAN OMEGA 3•6•7•9 je prírodný výživový doplnok na všestrannú podporu buniek celého organizmu. Obsahuje unikátnu zmes nenasýtených mastných kyselín rastlinného pôvodu: omega 3-6-7-9. Sú izolované z vybraných rastlinných olejov. Sezamovéhoľanového a makadamiového oleja.

Podpora mozgu a celej nervovej sústavy. Všestranná podpora kardiovaskulárneho systému. Zdravý stav srdcových a cievnych buniekPodpora dýchacieho systému a zdravia pokožky.

Kúpite tu

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články