sobota, 26 októbra, 2024
DomovAktuálneSprávny opaľovací krém odfiltruje až 93 % UV žiarenia

Správny opaľovací krém odfiltruje až 93 % UV žiarenia

Melanóm je najzávažnejším typom rakoviny kože. Často sa spája s materskými znamienkami, no z nich sa vyvinie približne len tretina nádorov. Ostatné vzniknú z úplne normálnej kože.

Melanóm sa vyvíja v pigmentových bunkách, teda melanocytoch. Tie sa nachádzajú v nielen koži, ale aj v očnej dúhovke, mozgovej plienke alebo vo vnútorných orgánoch.

Hlavným dôvodom, prečo treba brať malígny melanóm vážne je fakt, že ide o jeden z najzákernejších nádorov vôbec. Dokáže skryto metastázovať do všetkých dôležitých orgánov, ako sú napríklad pľúca, črevá, či mozog.

Melanóm je najzávažnejším typom rakoviny kože. Často sa spája s materskými znamienkami, no z nich sa vyvinie približne len tretina nádorov.

Aké farby môže mať melanóm?

Malígny melanóm sa vyskytuje u pacientov v každom veku, ale objavuje sa stále u mladších ľudí a zaberá významné miesto medzi chorobami ľudí v produktívnom veku.

Patrí medzi najčastejšie malignity u mladých žien do 40 rokov a u mužov je až dvakrát vyšší po 65. roku života.
Čítajte tiež: Pleť v lete. 9 krokov k jej starostlivosti

Melanóm je zákerný v tom, že je mnohotvárny. Môže mať rôzne farby – odtiene hnedej, čiernej, ako rastie, môže sa v ňom objaviť červená, biela i modrá.

Existuje dokonca melanóm, ktorému chýba pigment (tzv. amelanotický melanóm). Melanóm často charakterizuje nepravidelný tvar, rozstrapkané, zubaté okraje a fakt, že rastie, mení sa.

Obyčajne má aj priemer väčší ako bežné znamienko, čiže viac ako 5–6 mm. Melanóm sa môže zriedkavejšie vyskytnúť na oku, slizniciach či dokonca pod nechtom. Podozrivá byť mala byť aj každá nehojaca sa lézia na koži.
Čítajte tiež: Pozor na prvé jarné slnko!

Opaľovacie krémy nás chránia pred škodlivými UV lúčmi a pred nebezpečným spálením kože.

Melanóm – diagnostika a prevencia

Diagnostika zhubných, ale aj nezhubných nádorov kože patrí k najrýchlejšie odhaliteľným práve kvôli miestu lokalizácie na povrchu pokožky.

Je dôležité, aby ľudia venovali pozornosť zmenám na svojej koži a nepodceňovali žiadny atypický útvar.

V prípade podozrenia je nutné vyhľadať dermatologickú ambulanciu. Včasná diagnostika a liečba je základným úspechom, ako predchádzať vzniku rakoviny kože.

Melanóm predstavuje len asi 1 % všetkých druhov rakoviny kože, ale spôsobuje väčšinu úmrtí súvisiacich s rakovinou kože. Je to jedna z najčastejších rakovinových ochorení u mladých ľudí do 30 rokov, najmä u mladých žien.

Kto má zvýšené riziko vzniku melanómu?

ľudia, ktorí sa opakovane spálili na slnku

ľudia s fototypom kože I. a II. (bledá pokožka s pehami, ryšavé či plavé vlasy, modré oči)

ľudia s mnohopočetnými materskými znamienkami

pacienti, ktorých priamy pokrvný príbuzný (otec, matka, sestra, brat) mal melanóm (majú osemnásobné riziko!)

pacienti liečení preparátmi potláčajúcimi imunitu (po transplantáciách, s HIV, s psoriázou, artritídou, Crohnovou chorobou…)

muži a ženy po 65. roku života

pracovníci, ktorí sú chronicky vystavení slnečnému žiareniu (stavbári, cestári, montéri, poľnohospodári). Často však mávajú iné druhy rakoviny kože.

ľudia, ktorí opakovane cestujú do exotických krajín (oblastí s vysokým UV-indexom)

Aký častý je melanóm?

Melanóm predstavuje len asi 1 % všetkých druhov rakoviny kože, ale spôsobuje väčšinu úmrtí súvisiacich s rakovinou kože. Je to jedna z najčastejších rakovinových ochorení u mladých ľudí do 30 rokov, najmä u mladých žien.

Výskyt melanómu sa za posledných 30 rokov dramaticky zvýšil. Všeobecne sa uznáva, že zvyšujúce sa úrovne vystavenia ultrafialovému (UV) žiareniu sú jedným z hlavných dôvodov tohto rýchleho nárastu počtu prípadov melanómu.

Väčšina odborníkov súhlasí s tým, že hlavným rizikovým faktorom pre vznik melanómu je nadmerné vystavovanie sa slnečnému žiareniu , najmä spáleniny od slnka.

Štatistiky nám hovoria, že 86 % melanómov je spôsobených slnečným ultrafialovým (UV) žiarením.

Ako slnko spôsobuje rakovinu kože?

Vystavenie UV žiareniu môže spôsobiť poškodenie bunkovej DNA, pričom dôjde k zmenám v konkrétnych génoch, ktoré ovplyvňujú rast a delenie buniek. Potenciál problémov prichádza, keď je poškodená DNA vašej pokožky a tieto bunky sa začnú reprodukovať.

UV žiarenie zo solárií tiež zvyšuje riziko vzniku melanómu a Svetová zdravotnícka organizácia ho označila za karcinogén (spôsobujúci rakovinu). 

Opaľovacie krémy nás chránia pred škodlivými UV lúčmi a pred nebezpečným spálením kože.

Chráňte sa pred slnkom

Ľudia, ktorí už v minulosti mali kožnú rakovinu, sú vystavení vyššiemu riziku, že ju dostanú opäť. U 2 % až 10 % ľudí, ktorí prežili melanóm, sa vyskytne druhý primárny melanóm a u 30 % až 50 % ľudí s nemelanómovou rakovinou kože sa do 5 rokov objaví druhý.

Napriek tomuto zvýšenému riziku nedávna španielska štúdia nepreukázala žiadne evidentné rozdiely týkajúce sa ochrany pred slnkom u ľudí, ktorí už kožnú rakovinu prekonali, v porovnaní s takými, ktorí ju nemali. 

Výsledky výskumov ukázali, že u pacientov s melanómom sú bežné psychické ochorenia. Depresia a úzkosť, a to aj po absolvovaní liečby. Nedostatočná psychologická podpora a strach z návratu ochorenia majú najsilnejší vplyv na kvalitu života a zdravie pacientov. 

Objavili ste si znamienko, z ktorého máte obavu?

Melanóm nie je jediný druh rakoviny kože a podozrivý nález zase nemusí hneď znamenať rakovinu.

Ak ste objavili na svojom tele niečo, čo vám robí starosti, nechajte sa vyšetriť. Včasná diagnostika vám môže zachrániť život.

„Už dve a viac spálení na slnku u detí päťnásobne zvyšuje riziko vzniku melanómu v dospelosti,” vysvetľuje onkodermatológ Zuzana Murárová.

Opaľovacie krémy nás chránia pred škodlivými UV lúčmi a pred nebezpečným spálením kože.

 

Pravidlá včasnej diagnostiky malígneho melanómu sú: 

1. Neignorujte ho a nečakajte že to samo zmizne. 

2. Nečakajte, ako sa vyvinie. 

3. Nemyslite si, že to nie je nič vážne. 

4. Nemyslite si, že to nie je vašou prioritou riešiť to. 

5. Predovšetkým sa nebojte navštíviť lekára. 

Pozor na UV žiarenie

Na zemský povrch zo Slnka dopadá predovšetkým viditeľné, infračervené a ultrafialové žiarenie. UV-žiarenie nie je možné vnímať zrakom. Na organizmy má však značný biologický účinok

UV žiarenie sa delí na tri podskupiny: 

1. UVA – Takéto žiarenie poškodzuje kolagénové a elastínové vlákna a spôsobuje predčasné starnutie kože či vznik predrakovinových stavov. Dávky UVA-žiarenia sa počas života zrátavajú. Tento jav nazývame kumulatívny efekt, resp. chronické kumulatívne poškodenie kože. 

2. UVB – Toto žiarenie je zodpovedné za sčervenanie pokožky po opaľovaní tzv. solárny erytém. Podieľa sa však aj na tvorbe vitamínu D. 

3. UVC – Žiarenie UVC nás neovplyvňuje, kým máme ozónovú vrstvu, ktorá ho zachytáva. Na Zem takmer vôbec nepreniká. 

Pred slnečnými lúčmi sa neskryjete ani vo vode

Odborníci odporúčajú nevystavovať sa silnému slnečnému žiareniu v popoludňajších hodinách. Napriek tomu sa väčšina ľudí kúpe práve v tomto čase.

Pred slnečnými lúčmi nie je možné schovať sa ani vo vode, pretože hladinou preniká 95 % UV žiarenia a polovica prejde až do hĺbky troch metrov. Dokonca aj pri zamračenom počasí oblačnosť stále prepúšťa 20-30 % žiarenia. 

Nezabudnite na opaľovací krém

Opaľovacie krémy nás chránia pred škodlivými UV lúčmi a pred nebezpečným spálením kože.

Koža si pamätá spálenia počas života a celková kumulatívna dávka UV žiarenia môže časom viesť k rôznym druhom rakoviny kože.

Už SPF 15 odfiltruje až 93 % UVB žiarenia. Používať vyšší faktor však nie je na škodu, pretože len málokto používa adekvátne množstvo opaľovacieho krému, ktoré sa pohybuje v rozmedzí šiestich až siedmich čajových lyžičiek na telo dospelej osoby.

Pochopenie UV indexu

V správach o počasí môžete vidieť hodnotenia z UV indexu. Čísla predstavujú riziko nechráneného slnenia pre bežného človeka.

Možno si myslíte, že nižšie čísla indexu znamenajú, že nemusíte zakročiť, ale riziko vystavenia nechránenej pokožky na slnku vždy existuje.

Môžete si tiež myslieť, že zamračené dni znamenajú, že môžete stráviť neobmedzený čas na slnku, ale to nie je pravda.

Nízka, 0-2 : V nízkej fáze vám odborníci odporúčajú nosiť slnečné okuliare, ak je slnko jasné. Ak sa ľahko spálite, použite opaľovací krém a ochranný odev.

Mierne, 3-5 : V miernom štádiu by ste sa mali zakryť a použiť opaľovací krém. Vyhnite sa priamemu slnečnému žiareniu na poludnie, keď je slnko najsilnejšie. Zostaňte v tieni.

Vysoká, 6-7 : Vo vysokom štádiu by ste mali používať všetku ochranu proti poškodeniu slnkom (ochranný odev, nosenie klobúka a slnečných okuliarov, používanie opaľovacieho krému).

Obmedzte čas na slnku od 10:00 do 16:00

Veľmi vysoká, 8-10 : Vo veľmi vysokej fáze by ste mali byť mimoriadne opatrní a používať oblečenie, klobúky, opaľovací krém a slnečné okuliare.

Vyhýbajte sa slnku medzi 10. a 16. hodinou Vaša pokožka sa môže v tomto štádiu rýchlo spáliť.

Extrém, 11+ : V extrémnom štádiu by ste mali použiť všetky metódy prevencie. Popálenie bude trvať len niekoľko minút.

Nechoďte na slnko od 10:00 do 16:00 Noste ochranný odev, klobúk, slnečné okuliare a opaľovací krém. V tejto fáze a všetkých ostatných si pamätajte, že sneh, piesok a voda zvyšujú vystavenie UV žiareniu tým, že odrážajú slnečné lúče.

Andrea Hinková – Tarová

Foto: http://www.canva.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články