Jesť zdravo neznamená, že by ste mali vždy tráviť viac času v kuchyni, ani siahať hlbšie do vrecka. Nepotrebujete totiž žiadne špeciálne ani drahé suroviny, pretože s prípravou lahodných a zdravých pokrmov vám môže pomôcť aj plánovanie jedálnička či multifunkčný kuchynský pomocník.
Nájdite si zdravé recepty, ktoré vám zachutia
Existuje množstvo chutných jedál, ktoré sú zdravé a nevyžadujú si dlhú prípravu. Napríklad elektrické grily sú ideálne na rýchlu prípravu mäsa, rýb, zeleniny či sendvičov s minimom tuku. Nenáročné sú aj krémové polievky, napríklad taká mrkvová so zázvorom, kurkumou jogurtom, alebo zeleninová polievka z nastrúhanej mrkvy, zemiakov a petržlenu dochutená cesnakom, cibuľou a soľou.
Ak ste doteraz nezaradili do svojho jedálnička pohánku, quinou alebo cícer, je najvyšší čas. Rýchlo, jednoducho a zdravo sa dajú pripraviť aj cestoviny, rizoto či kuskus. Možností je naozaj veľa a určite nájdete jedlá podľa svojej chuti.
Začnite si plánovať, čo budete jesť
Naplánovať si stravu na najbližší týždeň môže byť náročné, ak ste doteraz jedli to, na čo ste mali chuť, alebo ste si niečo objednali. Spíšte si zoznam jedál, ktoré máte radi, prípadne nové jedlá, ktoré by ste chceli vyskúšať. Myslite na raňajky, obedy, večere aj snacky medzi tým. Napíšte si všetko, čo potrebujete nakúpiť, a tohto zoznamu sa držte. Nekupujte zbytočne veľa potravín, najmä tých čerstvých ako pečivo alebo ovocie. Práve plytvanie jedlom je to, čo vám z vrecka celkom zbytočne vyťahuje peniaze.
Využite modernú kuchynskú techniku
Dnes už nie je dôvod stáť celé hodiny v kuchyni pri sporáku, aby ste sa dopracovali k dobrému domácemu jedlu. Využite modernú techniku v kuchyni na maximum, kvalitné kuchynské roboty majú množstvo funkcií, ktoré prípravu jedla skrátia aj zjednodušia.
Jeden dobrý robot dokáže miešať, šľahať, hnietiť cesto, krájať, strúhať, mlieť mäso aj odšťavovať citrusy. Niektoré sú dokonca vybavené aj časovačom alebo integrovanou váhou. Venujte príprave jedla iba toľko času, koľko je naozaj nutné a venujte sa radšej svojim koníčkom alebo rodine.
Nemusíte variť každý deň
Ak chcete jesť zdravšie a pripravovať si jedlo doma, nemusíte variť každý deň. Tiež to ale neznamená, že by ste mali 2 – 3 jesť to isté. Stačí použiť fantáziu a vyťažiť z toho čo máte doma maximum. Spravili ste si chutné soté z kuracieho mäsa? Jeden deň si k nemu môžete dať kuskus, druhý deň ryžu a tretí napríklad zemiaky. Funguje to však aj naopak a ku kuskusu si môžete ugrilovať nielen mäso, ale aj zeleninu alebo tofu.
Pripravte si rôzne kombinácie jedál a príloh do krabičiek, v chladničke vydržia 2 – 3 dni. To čo nezjete, môžete odložiť na ďalších pár dní do mrazničky. Potom si už iba stačí vyberať krabičky s jedlom, na ktoré máte chuť. Vaše telo sa tak nasýti, získa energiu a dostane na svoje fungovanie ten najlepší zdravý základ.
Zdroj obrázkov: http://www.shutterstock.com