piatok, 18 októbra, 2024
DomovZdravieČo majú spoločné stukovatená pečeň a chronické ochorenie obličiek?

Čo majú spoločné stukovatená pečeň a chronické ochorenie obličiek?

Pacienti s metabolicky asociovanou steatotickou chorobou pečene (MASLD) čelia vyššiemu riziku rozvoja chronického ochorenia obličiek (CHOO) než bežná populácia.

Chronické ochorenie obličiek postihuje viac ako 25 % dospelej populácie nad 65 rokov v západných krajinách. A týka sa 16 % dospelej populácie všetkých vekových skupín.

Chronické ochorenie obličiek a pečeň

Súčasná populačná prevalencia MASLD je približne 30–40 % u mužov a 15–20 % u žien. Je ešte vyššia u ľudí s diabetes mellitus typu 2. V tejto skupine pacientov sa vyskytuje až u 70 %.

Podľa väčšiny štúdií je prevalencia chronického ochorenia obličiek zvýšená u pacientov s MASLD bez ohľadu na vek, pohlavie, index telesnej hmotnosti (BMI) a iné faktory.

Ako je diabetes, hypertenzia, obezita a dokonca aj u pacientov s normálnou alebo takmer normálnou funkciou obličiek pri východiskovej hodnote.

Zistilo sa, že prevalencia CHOO je vyššia u pacientov so steatohepatitídou ako u pacientov s jednoduchou steatózou.

Prvé príznaky chronického ochorenia obličiek sa často objavujú až pri znížení obličkovej činnosti o 35-40%, niekedy dokonca aj neskôr.

MASLD je multisystémové ochorenie

MASLD je multisystémové ochorenie, ktoré má významnú spojitosť so zvýšeným rizikom širokého spektra nepečeňových komplikácií. Je najčastejšou príčinou chronického ochorenia pečene v západných krajinách.

Predpokladá sa, že sa do roku 2030 stane aj najčastejšou indikáciou na transplantáciu pečene. Je tiež hlavnou príčinou morbidity a mortality súvisiacej s pečeňou.

Za posledné desaťročie sa ukázalo, že MASLD sa neobmedzuje len na chorobnosť a úmrtnosť súvisiacu s pečeňou.

Pribúdajú dôkazy o tom, že je to multisystémové ochorenie, ktoré postihuje extrahepatálne orgány a regulačné dráhy.

Napríklad MASLD zvyšuje riziko diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárne ochorenia a tiež chronické ochorenie obličiek.

Všetko o pečeni, čo potrebujete vedieť.

Jedno ochorenie ovplyvňuje druhé a naopak

Chronické ochorenie obličiek je najbežnejšou formou ochorenia obličiek na svete. Výskyt tohto ochorenia stúpa, čo je spôsobené najmä starnutím populácie. A tiež globálnym nárastom hypertenzie, metabolického syndrómu a metabolických rizikových faktorov, najmä obezity a cukrovky 2. typu.

Vysoká úmrtnosť, chorobnosť na CHOO a náklady na zdravotnú starostlivosť pri liečbe priviedli výskumníkov k hľadaniu potenciálne modifikovateľných rizikových faktorov. Ako je metabolicky asociovaná steatotická choroba pečene (MASLD).

Na základe vedeckých publikácií je prevalencia chronického ochorenia obličiek významne zvýšená u pacientov s MASLD. A prevalencia MASLD je tiež vyššia u pacientov s CHOO ako u pacientov bez tohto ochorenia.

Tieto zistenia naznačujú, že pacienti s MASLD by mali byť vyšetrovaní na CHOO a pacienti s CHOO a metabolickým syndrómom by mali byť „skrínovaní“ na MASLD.

Pacienti so stukovatenou pečeňou a chronických ochorením obličiek by mali byť liečení a sledovaní multidisciplinárnym tímom. Zahŕňa špecialistov z hepatológie, nefrológie, diabetológie a kardiológie.

MASLD zvyšuje riziko diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a chronického ochorenia obličiek.

Dôležitá je včasná diagnostika, ešte dôležitejšia prevencia

MASLD je najčastejšou príčinou chronického ochorenia pečene a je hlavnou príčinou morbidity a mortality súvisiacej s pečeňou. Chorá pečeň nebolí a keď už začne, je zle.

Je teda nesmierne dôležité diagnostikovať stukovatenie pečene včas. Ideálne je vzniku tohto ochorenia predchádzať. Ako pri väčšine ochorení, aj v tomto prípade je najdôležitejšia prevencia. Tá spočíva v konzumácii zdravých jedál a pravidelnom pohybe.

Zdravo jesť nie je raketová veda.

Pečeni pomôžu aj fosfolipidy

Pečeni postihnutej MASLD môžete tiež pomôcť fosfolipidmi. Siahnuť môžete po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg.

Obsahuje esenciálne fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán.

Prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.

Essentiale® 300 mg je liek na vnútorné použitie. Obsahuje esenciálne fosfolipidy. Pozorne si prečítajte písomnú informáciu pre používateľa a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.

Nealkoholové stukovatenie pečene. Pomôžu aj fosfolipidy.

Zdroje:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8108029

https://www.elsevier.es/en-revista-annals-hepatology-16-articulo-chronic-kidney-disease-in-patients-S1665268119322367

Prečo došlo k zmene názvu NAFLD na MASLD

Steatotické ochorenie pečene spojené s metabolickou dysfunkciou (MASLD) je najnovší termín pre steatotické ochorenie pečene spojené s metabolickým syndrómom.

Nealkoholická steatohepatitída (NASH), teraz nahradená pojmom steatohepatitída spojená s metabolickou dysfunkciou (MASH), bola pôvodne vytvorená v roku 1980 na označenie stavu vykazujúceho histologické znaky ochorenia pečene spojeného s alkoholom aj u ľudí, ktorí nekonzumujú alkohol.

Odvtedy došlo k prudkému nárastu záujmu o MASLD, predovšetkým kvôli jej rýchlo eskalujúcej globálnej prevalencii a následnému výskumu jej patofyziologických, klinických a socioekonomických dôsledkov.

Dnes, s pokrokom v chápaní patofyziológie ochorenia, je jasné, že aj keď existuje jasný základ inzulínovej rezistencie a dysfunkcie tukového tkaniva, existuje aj významná heterogenita, ktorá sa vyznačuje rôznou rýchlosťou progresie a rôznou odpoveďou na liečbu. 

NAFLD bol všeobecný pojem, ktorý zahŕňal početné príčiny steatózy, hoci to, čo bolo riadené ako NAFLD/NASH, predstavovalo pomerne špecifickú chorobnú jednotku charakterizovanú prítomnosťou kardiometabolických rizikových faktorov.

Revidovaná nomenklatúra teda vybrala zastrešujúci termín steatotické ochorenie pečene (SLD), aby sa MASLD (čo sa považovalo za skutočné „NAFLD“) odlíšilo od iných príčin steatózy, napríklad hypobetalipoproteinémie, celiakie atď.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10824973

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články