piatok, 3 mája, 2024
DomovAktuálneDiagnóza: menopauza + video

Diagnóza: menopauza + video

Medzinárodná spoločnosť pre menopauzu (IMS) vyhlásila 18. október za Svetový deň menopauzy. Cieľom je zvýšiť informovanosť o všetkých aspektoch klimakterickej medicíny ako u laickej, tak aj u odbornej verejnosti.

Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že v roku 2030 bude vo svete 1,2 miliardy žien nad 50 rokov. Zhruba v tomto veku (49 rokov) začínajú ženy pociťovať príznaky menopauzy.

Klimaktérium alebo tiež prechod, ako býva menopauza označovaná, pre ženy často znamená dramatické zhoršenie kvality ich života.

Klimaktérium alebo tiež prechod, ako býva menopauza označovaná, pre ženy často znamená dramatické zhoršenie kvality ich života.

Čo je to menopauza

Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorý zažívajú ženy v určitom veku, obvykle vo veku okolo 45 až 55 rokov. Počas menopauzy ženské telo prechádza radikálnymi hormonálnymi zmenami, čo môže viesť k rôznym fyziologickým a emocionálnym prejavom.

Prejavuje sa zdravotnými problémami, ako sú návaly tepla, nočné potenie, depresie, poruchy pamäte, ale napríklad aj rednutie kostí. Príčinou sú hormonálne zmeny spojené s nedostatkom ženského hormónu estrogénu.

Jedným z bežných problémov, s ktorými sa ženy stretávajú počas menopauzy, je priberanie na váhe. Poďme sa pozrieť na dôvody, prečo k tomu dochádza a ako môžeme predchádzať nadmernému priberaniu počas tejto životnej fázy.

Návaly horúčavy (návaly tepla) sú jedným z najbežnejších príznakov menopauzy a môžu byť veľmi nepríjemné.

Končí sa reprodukčné obdobie ženy

Menopauza je prirodzený biologický proces, ktorý označuje koniec reprodukčného obdobia ženy. V tejto fáze životného cyklu ženy prestáva menštruovať. Znamená, že už nie je schopná otehotnieť.

Menopauza oficiálne nastáva, keď žena nemá menštruáciu po dobu 12 mesiacov v rade, bez iného zjavného zdravotného dôvodu.

Tento proces je prirodzenou súčasťou starnutia a obvykle sa vyskytuje medzi vekom 45 a 55 rokov. Vek, v ktorom menopauza nastáva, môže byť ovplyvnený genetickými faktormi, životným štýlom a ďalšími vonkajšími vplyvmi.

Menopauza môže mať významný vplyv na psychiku ženy kvôli hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú mozgovú chémiu a následne aj náladu a emocionálny stav.

Počas menopauzy dochádza k postupnému zníženiu produkcie dôležitých ženských hormónov, najmä estrogénu a progesterónu. Tieto hormóny hrajú kľúčovú úlohu v regulácii menštruačného cyklu a ovulácii.

Ich pokles môže viesť k rôznym fyzickým a emocionálnym príznakom vrátane nesprávnych teplôt (návaly horúčavy), nespavosti, zmien nálady, suchosti pošvy, zvýšeného rizika osteoporózy a zmenám v hmotnosti.

V dôsledku týchto hormonálnych zmien majú niektoré ženy tendenciu priberať na váhe, najmä v oblasti brucha. Spomaľuje sa aj metabolizmus, čo môže viesť k tomu, že ženy majú ťažšie udržať si váhu alebo schudnúť.

V dôsledku týchto hormonálnych zmien majú niektoré ženy tendenciu priberať na váhe, najmä v oblasti brucha.

Prečo počas menopauzy priberáme?

Ženy majú tendenciu priberať počas menopauzy z viacerých dôvodov, ktoré sú úzko spojené s hormonálnymi zmenami. A tiež zmenami v životnom štýle. Tu sú hlavné príčiny, prečo ženy počas menopauzy priberajú na váhe:

1. Pokles hladín estrogénu:

Počas menopauzy hladiny estrogénu, kľúčového ženského hormónu, dramaticky klesajú. Estrogén hrá dôležitú úlohu v regulácii telesného tuku. Jeho nedostatok môže viesť k tomu, že telo začne ukladať tuk, najmä v oblasti brucha.

2. Spomalenie metabolizmu:

Metabolizmus sa počas starnutia prirodzene spomaľuje, čo znamená, že telo spaľuje menej kalórií v pokoji. Počas menopauzy sa toto spomalenie metabolizmu môže ešte zvýšiť, čo vedie k nárastu hmotnosti, ak žena nezmení svoj príjem kalórií alebo fyzickú aktivitu.

3. Zmeny v telesnom zložení:

Počas menopauzy môže dôjsť k zmene telesného zloženia, pri ktorej sa viac tuku ukladá a menej svalovej hmoty sa udržiava. Svalová hmota má tendenciu spomalia metabolizmus, a ak jej je menej, môže to viesť k priberaniu na váhe.

4. Emocionálny stres a stravovacie zvyky:

Návaly horúčavy, nespavosť a zmeny nálady, ktoré môžu sprevádzať menopauzu, môžu viesť k emocionálnemu stresu. Niektoré ženy reagujú na stres jedlom, čo môže viesť k emocionálnemu prejedaniu a následnému priberaniu na váhe.

5. Nedostatok fyzickej aktivity:

Niektoré ženy môžu mať tendenciu znižovať fyzickú aktivitu kvôli nepohodliu sprevádzajúcemu menopauzu, ako sú bolesti kĺbov alebo únava. Nedostatok pohybu vedie k zníženiu kalórií spaľovaných telom a k priberaniu na váhe.

6. Zmeny v stravovacích návykoch:

Zmeny v hormonálnom systéme môžu ovplyvniť aj chuť do jedla a preferencie. Niekedy sa menia stravovacie návyky, čo môže zahrnúť konzumáciu viac kalorických potravín alebo sladkostí.

Pre boj proti priberaniu počas menopauzy je dôležité udržiavať vyváženú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a zvládať stresové situácie.

Konzultácia so špecialistom, ako je lekár alebo výživový poradca, môže pomôcť vypracovať osobný plán, ktorý pomôže udržiavať zdravú hmotnosť počas tejto životnej fázy.

Pre boj proti priberaniu počas menopauzy je dôležité udržiavať vyváženú stravu, pravidelnú fyzickú aktivitu a zvládať stresové situácie.

Ako si poradiť s návalmi počas menopauzy?

Návaly horúčavy (návaly tepla) sú jedným z najbežnejších príznakov menopauzy a môžu byť veľmi nepríjemné. Tu je niekoľko tipov, ako si s nimi môžete poradiť:

1. Oblečte sa vhodne:

Noste vrstvy oblečenia: Oblečte sa do ľahkých vrstiev, ktoré môžete jednoducho odložiť, keď máte nával horúčavy.

Preferujte bavlnu: Bavlnené oblečenie umožňuje pokožke dýchať a pomáha absorbovať pot.

2. Udržiavajte chladnejšie prostredie:

Používajte ventilátory: V miestnostiach, kde trávite veľa času, používajte ventilátory na udržanie vzduchu v pohybe.

Znížte teplotu: Udržiavajte teplotu v miestnostiach, kde spíte, na príjemnejšej úrovni.

3. Čomu sa vyhnúť pri jedle a pití?:

Vyhnite sa horúcim nápojom a jedlám: Obmedzte konzumáciu horúcich nápojov a jedál, ktoré môžu spôsobiť alebo zhoršiť návaly horúčavy.

Vyhnite sa alkoholu a kofeínu: Alkohol a kofeín môžu zvyšovať pravdepodobnosť návalov horúčavy. Snažte sa obmedziť ich konzumáciu.

4. Zvládajte stres:

Relaxačné techniky: Meditácia, joga a hlboké dýchanie môžu pomôcť zmierniť stres a znížiť počet návalov horúčavy.

Fyzická aktivita: Pravidelná fyzická aktivita môže pomôcť zlepšiť spánok a znížiť stres, čo môže mať pozitívny vplyv na návaly horúčavy.

5. Zvážte užívanie prírodných liekov:

Bylinné lieky: Niektoré ženy nachádzajú úľavu od návalov horúčavy pomocou bylín, ako je červený ďatelina alebo ľubovník bodkovaný. Avšak, pred začatím užívania akýchkoľvek doplnkov alebo bylín, sa poraďte s lekárom.

Aby ste sa uistili, že nie sú kontraindikované s inými liekmi alebo zdravotnými indikáciami.

6. Lieky na predpis:

Hormonálna substitučná terapia (HRT): V prípade závažných príznakov menopauzy môže lekár odporučiť hormonálnu substitučnú terapiu. HRT môže pomôcť zmierniť príznaky, vrátane návalov horúčavy.

Najdôležitejšie je konzultovať s lekárom, ak máte návaly horúčavy. Lekár môže poskytnúť individuálne poradenstvo a navrhnúť vhodné možnosti liečby založené na vašich zdravotných podmienkach a potrebách.

Psychika počas menopauzy

Psychické zdravie je dôležitou súčasťou celkového pohody ženy počas menopauzy. Menopauza môže mať významný vplyv na psychiku ženy kvôli hormonálnym zmenám, ktoré ovplyvňujú mozgovú chémiu a následne aj náladu a emocionálny stav.

Zmierniť svoje psychické výkyvy počas menopauzy môžete napríklad vzdelávaním o menopauze a jej príznakoch. Čím viac budete rozumieť tomuto procesu, tým skôr budete vedieť, čo máte očakávať a čo vám pomôže zmierniť úzkosť.

Rozprávajte sa so svojimi blízkymi priateľmi či rodinou o vašich pocitoch. Empatická podpora môže zmierniť pocit izolácie a pomôže vám cítiť sa počas tejto fázy podporovaná.

No sa samozrejme, osvojte si techniky na zvládanie stresu ako je meditácia a jóga. A zaraďte do svojho života pravidelnú fyzickú aktivitu.

Čo predchádza menopauze?

Perimenopauza je obdobie pred samotnou menopauzou, ktoré môže začať niekoľko rokov predtým, než žena dosiahne menopauzu.

Počas perimenopauzy dochádza k postupnému poklesu produkcie estrogénu a progesterónu, ktoré sú ženskými hormónmi, a môžu sa objaviť rôzne príznaky, vrátane nepravidelných menštruačných cyklov, návalov horúčavy, nespavosti, zmeny nálady, únavy a zmeny v sexuálnych túžbach.

Trvanie perimenopauzy je individuálne a môže trvať niekoľko rokov predtým, než žena oficiálne dosiahne menopauzu.

Menopauza sa formálne stanovuje, keď žena nemá menštruáciu počas 12 mesiacov v rade bez iných zdravotných dôvodov. Po dosiahnutí menopauzy nasleduje postmenopauza, čo je obdobie, ktoré nasleduje po poslednej menštruácii.

Aký je rozdiel medzi menopauzou a postmenopauzou?

Menopauza a postmenopauza sú dve rôzne fázy ženského reprodukčného života, ktoré nasledujú po perimenopauze. Tu je vysvetlenie oboch termínov:

Menopauza:

Menopauza označuje konkrétny okamih v čase, kedy žena má svoju poslednú menštruáciu.

Oficiálne sa menopauza stanovuje, keď žena nemá menštruáciu počas 12 mesiacov v rade bez iného zjavného zdravotného dôvodu. Je to bod, ktorý ukončuje reprodukčnú schopnosť ženy.

Perimenopauza je obdobie pred menopauzou, ktoré môže trvať niekoľko rokov. Počas tohto obdobia začína produkcia estrogénu a progesterónu (ženských hormónov) postupne klesať, čo vedie k rôznym fyziologickým a emocionálnym prejavom, vrátane nepravidelných menštruačných cyklov, návalov horúčavy, zmeny nálady, únavy a iných príznakov.

Perimenopauza končí v momente menopauzy, ktorá je potvrdená absenciou menštruácie počas 12 mesiacov v rade.

Postmenopauza:

Postmenopauza je obdobie, ktoré nasleduje po menopauze. Je to čas, kedy žena žije zvyčajným životom bez menštruácie. Po menopauze hormonálne zmeny pokračujú a žena ostáva bez menštruácie až do konca svojho života.

Počas postmenopauzy je žena vystavená dlhodobým účinkom nedostatku estrogénu. To môže zahŕňať zvýšené riziko osteoporózy a súvisiacich zdravotných problémov.

Mnoho žien počas postmenopauzy môže pokračovať v zlepšovaní svojho zdravia a celkového pohody cvičením, zdravou stravou a preventívnymi lekárskymi kontrolami.

Každá žena prechádza týmito fázami života individuálne. A teda aj príznaky a zážitky môžu byť rôzne.

Významnú úlohu zohrávajú genetické faktory, životný štýl a celkové zdravie ženy v tomto procese.

Ak máte obavy alebo otázky týkajúce sa menopauzy či postmenopauzy, určite ich konzultujte so svojim lekárom. Relevantné odpovede nenájdete v diskusiách na Facebook. Každá situácia si môže vyžadovať individuálny prístup a liečbu.

Pozrite si video. Hovorím v ňom o mojich skúsenostiach s menopauzou. O návaloch, o tom, ako som musela menopauzu prijať a čo mi vzala. A tiež o “lietajúcom srdci”.

Andrea Hinková – Tarová
Foto: http://www.canva.com

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články