pondelok, 16 septembra, 2024
DomovAktuálneHemoroidy - ako ich liečiť?

Hemoroidy – ako ich liečiť?

Hemoroidálne ochorenie (ľudovo nazývané hemoroidy alebo zlatá žila), respektíve príznaky s ním súvisiace, sú na Slovensku veľmi rozšírené. Výsledky nedávneho prieskumu ukazujú, že za posledných dvanásť mesiacov týmto ochorením trpela dokonca až jedna tretina slovenskej populácie.

Hemoroidálne ochorenie si nevyberá – postihuje dospelých ľudí bez ohľadu na ich vek či pohlavie. Včasná a komplexná liečba je pritom dôležitá už od prvých príznakov.

Hemoroidy (cievne pletence) sú prirodzenou súčasťou ľudského tela. Nachádzajú sa v análnej oblasti a okrem iného napomáhajú aj k udržaniu kontinencie, inak povedané k udržaniu stolice, a to tak, že majú doplňujúcu tesniacu funkciu k análnemu zvieraču.

Čo sú hemoroidy?

Hemoroidy (cievne pletence) sú prirodzenou súčasťou ľudského tela. Nachádzajú sa v análnej oblasti a okrem iného napomáhajú aj k udržaniu kontinencie, inak povedané k udržaniu stolice, a to tak, že majú doplňujúcu tesniacu funkciu k análnemu zvieraču.

„Problém nastáva, keď hemoroidálne (cievne) pletence opuchnú a zapália sa. K vzniku hemoroidov môže prispievať nezdravý životný štýl.

Viac ako polovica ľudí s hemoroidmi alebo príznakmi má podľa dát sedavé zamestnanie či nadváhu a pravidelne športuje iba každý tretí pacient,“ hovorí krajská odborníčka MZ SR pre gastroenterológiu MUDr. Božena Pekárková.

Hemoroidálne ochorenie je chronické a v podstate sa nedá vyliečiť.

Mladšie ženy pripisujú vznik ochorenia vo vyššej miere tehotenstvu a ľudia nad 55 rokov zasa vysokému krvnému tlaku. „Mnoho ľudí trpí len úvodnými štádiami, ktoré ich nemotivujú k návšteve lekára.

Z dostupných štatistík vyplynulo, že iba jedna pätina ľudí navštívila kvôli tomuto ochoreniu špecialistu. Väčšina pacientov sa snaží liečiť sama a každý tretí pacient príznaky dokonca vôbec nerieši,“ dopĺňa category manažérka voľnopredajných liekov spoločnosti Zentiva Adriána Rakúsová.

Dá sa liečiť, nie vyliečiť

Hemoroidálne ochorenie je chronické a v podstate sa nedá vyliečiť. Dajú sa však predlžovať obdobia pokoja a zmierňovať sila tzv. atakov. Prieskum taktiež odhalil, že svrbenie je najčastejším a aj najviac obťažujúcim príznakom ochorenia.

„Medzi ďalšie príznaky patrí bolesť v oblasti konečníka, pálenie, krvácanie či zápal,“ dodáva MUDr. Pekárková.

Svrbenie je najčastejším a aj najviac obťažujúcim príznakom ochorenia.

Obrázok 1: Najčastejšie prejavy hemoroidálneho ochorenia
Zdroj: *Prieskum 2 muse, 2023, 1312 účastníkov

Hemoroidy prevencia

Nezávisle od toho, či chce človek eliminovať riziko získania tohto ochorenia, či „držať na uzde“ jeho príznaky, je potrebné upraviť svoj životný štýl a systematicky dodržiavať základné režimové opatrenia.

V prvom rade dostatok pravidelného pohybu a vyváženú stravu bohatú na dostatok vlákniny a tekutiny.

„Je veľmi dôležité, aby sa človek preventívne chránil a naozaj sa vyvaroval dlhému sedeniu, eliminoval aj tzv. vysedávanie na toalete. Neodporúča sa zdvíhanie ťažkých bremien a práca v podrepe.

Pozor by sa mal dávať na análnu hygienu, ktorú netreba podceňovať, ale ani preháňať. K režimovým opatreniam patrí nepochybne i redukcia nadváhy,“ upozorňuje prednosta I. chirurgickej kliniky LF UK a UNB doc. MUDr. Marek Čambal, PhD., MPH, MHA.

Hlavným impulzom k návšteve lekára je pre tretinu ľudí dlhodobý pocit diskomfortu a štvrtine stačí uvedomenie si, že by mohlo ísť o hemoroidy. Najviac pacientov navštívilo gastroenterológa.

Kto navštevuje lekára?

Hlavným impulzom k návšteve lekára je pre tretinu ľudí dlhodobý pocit diskomfortu a štvrtine stačí uvedomenie si, že by mohlo ísť o hemoroidy. Najviac pacientov navštívilo gastroenterológa.

Chirurga navštevujú pacienti najmä v štádiu komplikácií. Ľudia do 55 rokov, v porovnaní so staršími, viac trpia bolesťou. Podľa prieskumu ženy navštevujú lekára v menšej miere ako muži a celkovo hemoroidy s lekárom riešia skôr ľudia nad 55 rokov.

Pri hemoroidoch sa často striedajú pokojnejšie obdobia s obdobiami s výraznými problémami a príznakmi, ktoré sa nazývajú akútne ataky.

Liečba hemoroidov

Liečba hemoroidálneho ochorenia je komplexná naprieč všetkými štádiami ochorenia a jej nevyhnutnou súčasťou sú už spomínané režimové opatrenia.

„Súčasťou liečby je aj systémová farmakoterapia, ktorá pozostáva z perorálne podaných liečiv – venofarmák pôsobiacich spevňujúco na steny ciev.

Ako podporná liečba je zároveň vhodná lokálna farmakoterapia v podobe mastí, čapíkov a podobne, ktorá pomôže najmä rýchlo uľaviť od príznakov, ako sú svrbenie a bolesť,“ vysvetľuje MUDr. Pekárková.

Zaujímavosťou je, že tehotných žien s hemoroidmi je 7 %. Viac ako polovica ľudí, ktorí trpia hemoroidmi alebo ťažkosťami v oblasti konečníka, trpí tiež ťažkosťami s trávením a tretina ťažkosťami s močením.

Foto. http://www.canva.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články