piatok, 25 októbra, 2024
DomovZdravieSonografia a mamografia. Ktoré vyšetrenie je pre vás to pravé?

Sonografia a mamografia. Ktoré vyšetrenie je pre vás to pravé?

Moderná medicína ponúka rôzne metódy na včasnú diagnostiku zdravotných problémov, najmä v oblasti starostlivosti o prsníky. Medzi najbežnejšie a najčastejšie používané zobrazovacie metódy patria mamografia a sonografia.

V tomto článku si objasňujeme rozdiely medzi týmito dôležitými diagnostickými nástrojmi, ich výhody a situáciu, kedy by ste mali uprednostniť jedno pred druhým.

Mamografia a sonografia sú dve rozdielne zobrazovacie techniky, ktoré slúžia na vyšetrenie prsníkov. Obe majú svoje výhody a špecifické využitie.

Mamografia a sonografia sú dve rozdielne zobrazovacie techniky, ktoré slúžia na vyšetrenie prsníkov. Obe majú svoje výhody a špecifické využitie.

Mamografia: Röntgenová revolúcia v diagnostike

Mamografia je zobrazovacia technika, ktorá využíva nízke dávky röntgenového žiarenia na vytvorenie obrazov prsníkov.

Ide o základný skríningový nástroj, ktorý pomáha odhaliť rakovinu prsníka v raných štádiách, skôr, než sa prejavia prejavia alebo hmatateľné príznaky.

U žien nad 40 rokov sa odporúča ako pravidelné preventívne vyšetrenie.

Jednou z hlavných výhod mamografie je jej schopnosť odhaliť malé nádory a kalcifikácie (vápnikové usadeniny), ktoré naznačovať začínajúcu rakovinu.

Na druhej strane môže byť mamografia menej efektívna u žien s hustým prsným tkanivom, kde röntgenové lúče nedokážu zreteľne rozlíšiť medzi tkanivom.

Sonografia: Bez žiarenia, ale s presnosťou

Sonografia, známa aj ako ultrazvuk, využíva zvukové vlny na vytvorenie obrazov prsníkov. Tento postup je mimoriadne vhodný pre ženy s hustým prsným tkanivom alebo tehotné ženy, keďže nevyužíva röntgenové žiarenie.

Ultrazvuk je často používaný ako doplnok k mamografii. Najmä na objasnenie výsledkov alebo na určenie, či je hrčka naplnená tekutinou alebo ide o pevný útvar.

Jednou z hlavných výhod sonografie je jej schopnosť lepšie rozlišovať medzi rôznymi typmi poškodenia. V niektorých prípadoch nemusí byť zistený výskyt drobných kalcifikácií, ktoré by mohli byť príznakom rakoviny.

Vo väčšine prípadov sa mamografia používa ako prvý krok pri skríningu rakoviny prsníka, najmä u starších žien.

Aké vyšetrenie je pre vás to pravé?

Vo väčšine prípadov sa mamografia používa ako prvý krok pri skríningu rakoviny prsníka, najmä u starších žien.

Sonografia sa používa na doplnenie mamografie alebo v prípadoch, kde je mamografia menej účinná.

Kombinácia oboch metód môže poskytnúť často najpresnejšie výsledky a zabezpečiť komplexné vyšetrenie.

Rozhodnutie, ktoré vyšetrenie je pre vás najvhodnejšie, konzultujte s lekárom na základe vašich individuálnych potrieb a zdravotného stavu.

Oba prístupy majú svoje miesto v modernej medicíne a pomáhajú pri včasnej diagnostike, čo je kľúčom k úspešnej liečbe.

Dôležitá prevencia a včasnosť diagnostiky

Včasná diagnostika môže zachrániť život. Mamografia a sonografia sú kľúčovými nástrojmi v boji proti rakovine prsníka, pričom každý z nich má svoje silné stránky.

Prevenciu by mali pravidelne absolvovať ženy od 18 rokov, dokáže totiž odhaliť nádorové ochorenia.

Mamografia a sonografia – ako často treba chodiť na kontroly?

Ženy vo veku od 18 do 40 rokov by mali sonografické vyšetrenie prsníkov absolvovať raz za dva roky. Ak sa v rodine vyskytlo nádorové ochorenie prsníka, prípadne žena užíva antikoncepciu, odborníci odporúčajú nechať sa skontrolovať každý rok.

Vo vekovej skupine od 40 do 69 rokov pacientky majú možnosť raz za dva roky absolvovať aj mamografické vyšetrenie, nie všetky ženy ju však využijú.

Sonografické vyšetrenie prsníkov je bezbolestné a dokáže napovedať veľa. Hoci lekári vedia zaznamenať a popísať už lézie vo veľkosti jedného milimetra, sonografia je menej presná ako mamografia.

“Benígne nálezy, napríklad cysty, nachádzame na sonografii často. Lézie, ktoré vyhodnocujeme ako podozrivé a nehmatné, len pri samotnom sonografickom vyšetrení nachádzame málokedy.

Preto je mamografia prioritné vyšetrenie na detekciu nehmatných podozrivých ložísk,” priblížila vedúca lekárka rádiodiagnostického oddelenia nemocnice v Handlovej Zuzana Šošková.

Na Slovensku podľa nej existuje skríningový mamograficky program, v rámci ktorého pozýva ženy nad 50 rokov na mamografiu aj zdravotná poisťovňa.

“Pacientky si často myslia, že sonografia a mamografia sú rovnocenné. Nie je to tak. Hlavne na našich sociálnych sieťach je veľa hoaxov o rizikách pri mamografii, preto pacientky mamografiu odmietajú,” spomenula odborníčka.

Už pri sonografickom vyšetrení zvládnu špecialisti na základe echogenity, tvaru a cievneho zásobenia určiť, či má nájdené ložisko nezhubný charakter.

“Ložiská, ktoré nemajú všetky známky nezhubného nálezu, majú doporučené následné ďalšie vyšetrenia – mamografiu a prípadne biopsiu podľa nálezu na mamografii,” ozrejmila lekárka.

Pri biopticky potvrdených zhubných nálezoch sa zasa podľa nej odporúča absolvovať magnetickú rezonanciu na určenie presného rozsahu nálezu a určenie počtu ložísk.

Vyšetrenia na vylúčenie vzdialených metastáz spadajú už do kompetencie onkologických pracovísk. “Čím skôr sa nález objaví, tým je väčšia šanca na vyliečenie,” dodala Šošková.

Andrea Hinková -Tarová
Foto: http://www.canva.com

  • Sonografia a mamografia. Ktoré vyšetrenie je pre vás to pravé?
    Moderná medicína ponúka rôzne metódy na včasnú diagnostiku zdravotných problémov, najmä v oblasti starostlivosti o prsníky. Medzi najbežnejšie a najčastejšie používané zobrazovacie metódy patria mamografia a sonografia. V tomto článku si objasňujeme rozdiely medzi týmito dôležitými diagnostickými nástrojmi, ich výhody a situáciu, kedy by ste mali uprednostniť jedno pred druhým. Mamografia a sonografia sú dve… Čítať viac: Sonografia a mamografia. Ktoré vyšetrenie je pre vás to pravé?
  • Chrípková sezóna je v plnom prúde
    Chrípka patrí medzi najrozšírenejšie vírusové ochorenia, ktoré nás každoročne sužujú počas chladných mesiacov. Hoci sa často zamieňa s prechladnutím, chrípka je omnoho závažnejšie ochorenie, ktoré môže viesť aj k vážnym zdravotným komplikáciám. Ako ju spoznať, a v čom sa líši od nachladnutia?  Chrípková sezóna v plnom prúde S príchodom jesene sa na Slovensku tradične začína aj… Čítať viac: Chrípková sezóna je v plnom prúde
  • Neuveríte, čo dokáže kapusta + recept
    Zelenina, ktorú možno poznáte len ako obyčajnú prílohu k tradičným jedlám, skrýva v sebe ohromnú silu pre vaše zdravie. Od posilnenia imunitného systému cez ochranu pred rakovinou až po podporu zdravej tráviacej sústavy. Kapusta je právom označovaná za superpotravinu. Zistite, ako táto nenápadná zelenina môže úplne zmeniť váš pohľad na zdravý životný štýl a prečo… Čítať viac: Neuveríte, čo dokáže kapusta + recept
  • Diagnóza – Osteoporóza
    Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť. Ale aj ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kosti a teda zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju zdiagnostikovali kvôli zlomeninám. Pri osteoporóze sú kosti slabé a krehké a už pri minimálnom páde alebo nesprávnom pohybe sa môžu zlomiť. Osteoporóza nemá… Čítať viac: Diagnóza – Osteoporóza
  • Osteoporóza – mýty a fakty
    Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Zaujímavosti o osteoporóze Na Slovensku žije asi 400-tisíc ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % je adekvátne liečených. Osteoporózu… Čítať viac: Osteoporóza – mýty a fakty
Predchádzajúci článok
Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články