Žihľava, ako ju ľudovo nazývame, patrí medzi rastliny, ktorú vnímame skôr ako burinu, čo pŕhli a kade tade nám strpčuje život, ak sa jej čo i len dotkneme.
Hoci je kontakt s jej listami nepríjemne pálivý, žihľavu od pradávna vyhľadávajú ľudia pre jej mimoriadne cenné výživné látky.

Priaznivé účinky žihľavy poznali už v minulosti
Rimania si jej zväzkami šľahali reumatické kĺby, gazdovia ju dávali do jedla dobytku, pretože sa verilo, že dokáže odohnať zlých duchov.
Obdobne sa zakopávala na rohoch polí, aby sa úroda chránila pred vtáctvom a škodlivým hmyzom.
V 18. storočí sa lykové vlákna žihľavy používali na výrobu priadze, tkanín a následne odevov. Tkanina z nej bola dokonca odolnejšia ako tá z konope, jemnejšia ako z bavlny a hriala viac než vlna.
Čítajte tiež: Lymfatický systém – ako funguje?

Žihľava – ako odstrániť jej pŕhlenie?
Ak si chcete pridať lístky žihľavy do vášho obľúbeného šalátu, máte niekoľko možností, ako sa zbaviť nepríjemného pálenia. Môžete ich nechať niekoľko hodín namočené vo vode, alebo stačí lístky natrieť rastlinným olejom.
Oboma týmito spôsobmi odstránite nepríjemné pŕhlenie a môžete si žihľavu vychutnať v šaláte aj čerstvú. Žihľava odvedie vynikajúcu prácu nielen vnútri organizmu, ale aj pri vonkajšom používaní.
Čítajte tiež: Pohánka – prečo ju zaradiť do kuchyne?
Ak vás už dlhšie rozčuľuje vypadávanie vlasov, uvarte si silný žihľavový odvar.
Tip: viete o čom, že žihľavový čaj dokáže znížiť príznaky PMS? Žihľava je však aj skvelá pri znižovaní krvného tlaku.
Žihľava je vhodná aj počas diéty
Táto krásne zelená bylina v sebe skrýva nesmiernu liečivú aj dietetickú hodnotu.
Listy žihľavy obsahujú množstvo rozličných minerálnych látok, napríklad vápnik, fosfor, magnézium či železo.
Taktiež nesmieme zabudnúť na vitamíny skupiny B2, K, C, karotén, organické kyseliny, silicu a triesloviny.
Táto rastlina pôsobí tonizujúcu, podporuje látkovú premenu a fyziologické funkcie organizmu. Pomáha pri rekonvalescencii, nedostatku vitamínov či minerálnych látok.
Pôsobí močopudne, pomáha pri cukrovke, podporuje činnosť žliaz s vnútornou či vonkajšou sekréciou, podporuje tvorbu krvi.
Žihľavový čaj podporuje činnosť obličiek
Má významný liečivý účinok pri nadmernom fyzickom či psychickom zaťažený, tehotenstve, vývoji organizmu v detstve a puberte.
Žihľavový čaj podporuje činnosť obličiek a vylučovanie vody z organizmu. Žihľava obsahuje glukokiníny, ktoré vyvolávajú zníženie hladiny cukru v krvi.
Tip: v pŕhlivých chĺpkoch sa nachádza živicový sekrét s kyselinou mravčia a kremičitou, zároveň acetylcholín, serotonín a histamín s alergickou látkou, ktorá vyvoláva kožné pľuzgieriky.

Recept na jarný šalátik
Tento skvelý jarný recept môžete doplniť sviežimi lístkami žihľavy. Rozhodne ozvláštni celý recept a jej chuť ničomu neublíži, práve naopak.
Suroviny na šalát:
- zväzok reďkoviek
- ½ balenia rukoly,
- ½ balenia šalátu poľníček,
- 2 hrste sviežich zelených listov žihľavy.
Suroviny na dresing:
- 2 lyžičky kvalitného olivového oleja,
- 1 lyžička dijonskej horčice (nesladenej),
- 1 lyžička čakankového sirupu (nepovinné),
- soľ a čierne korenie na dochutenie,
- citrónovú šťavu (max. ½ citróna).
Ako na to
Najprv si pripravte zálievku. Zmiešajte olej s horčicou, soľou a čiernym korením (môžete nahradiť aj biely mletým korením), doplňte čakankovým cukrom a citrónovou šťavou.
Pripravte si zálievku v nádobe s viečkom, aby ste ju mohli dôkladne premiešať a nič sa nevylialo.
Zároveň sa potom dá odložiť do chladničky na neskoršie použitie. Všetky suroviny spolu miešajte, kým sa spolu neprepoja do dresingu.
Reďkovky očistite a nakrájajte na veľmi tenké plátky. Rukolu s poľníčkom prepláchnite a vložte do misky. Nezabudnite pridať mladé lístky žihľavy, ktoré ste predtým zbavili pálivosti.
Najprv žihľavy preperte pod tečúcou vodou a krátko sparte. Odložte bokom. Druhú časť žihľavových listov opláchnite, taktiež nakrájajte nadrobno. Na panvici zohrejte kvapku oleja, pridajte zvyšné žihľavové listy a opečte ich.
Nechajte odkvapkať na papierovej utierke a zľahka posoľte. Následne všetky suroviny vložte spoločne do misky. Prihoďte reďkovky a doplňte zálievkou. Všetko premiešajte.
Doplniť môžete kvetmi byliniek – sedmokráskami alebo hluchavkou 😊 Či už diétujete alebo nie, jarný šalátik by si mal určite nájsť miesto vo vašej kuchyni.
- Žihľava nie je burina. Ako ju využiť?Žihľava, ako ju ľudovo nazývame, patrí medzi rastliny, ktorú vnímame skôr ako burinu, čo pŕhli a kade tade nám strpčuje život, ak sa jej čo i len dotkneme. Hoci je kontakt s jej listami nepríjemne pálivý, žihľavu od pradávna vyhľadávajú ľudia pre jej mimoriadne cenné výživné látky. Priaznivé účinky žihľavy poznali už v minulosti Rimania si jej zväzkami… Čítať viac: Žihľava nie je burina. Ako ju využiť?
- Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
- Sója – zázračná strukovina, ktorá pomáha aj pri chudnutí a menopauzeSója je jednou z najdiskutovanejších potravín posledných rokov. Niekto ju miluje, iný sa jej vyhýba. Pravdou však je, že sója je výživová bomba a pri správnej konzumácii môže byť výborným pomocníkom nielen pri chudnutí, ale aj pri ženských hormonálnych výkyvoch, napríklad počas menopauzy.
- Pravda o stukovatenej pečeni!Stukovatená pečeň – diagnóza, ktorá znie nenápadne, no skrýva v sebe veľké riziká. Ide o čoraz častejší problém, ktorý sa netýka len ľudí s nadváhou či závislosťou od alkoholu. Nealkoholové stukovatenie pečene (MASLD) dnes postihuje aj štíhlych ľudí, často bez akýchkoľvek príznakov.
- Pocit nafúknutia v menopauze? Príroda pozná odpoveď.Zadržiavanie vody v tele, odborne nazývané edém, je nepríjemný stav, ktorý môže spôsobiť opuchy, pocit ťažoby, nafúknuté brucho či opuchnuté končatiny. Na vine bývajú hormonálne výkyvy, nesprávna strava, nedostatok pohybu, stres, horúčavy, ale aj niektoré lieky. Odvodnenie.