nedeľa, 8 septembra, 2024
DomovZdraviePrežite letné horúčavy s pľúcnym ochorením! Neuveríte, čo vás môže zachrániť!

Prežite letné horúčavy s pľúcnym ochorením! Neuveríte, čo vás môže zachrániť!

Pre ľudí s pľúcnymi ochoreniami ako sú astma, chronická obštrukčná choroba pľúc alebo pľúcna fibróza, môžu byť extrémne horúčavy náročným obdobím. Keď počas horúčav stúpajú teploty, ľudia s pľúcnymi ochoreniami musia čeliť ďalším prekážkam pri zvládaní svojich príznakov.

Pľúcne ochorenie v lete. Vysoké teploty a vlhkosť vzduchu môžu zintenzívniť už aj tak zhoršenú dýchaciu schopnosť ľudí s ochorením dýchacích ciest.

Horúčavy môžu spôsobiť zúženie dýchacích ciest, čím sa kyslík ťažšie dostáva do pľúc, čo vedie k dýchavičnosti a zhoršeniu ťažkostí s dýchaním. Vysoké teploty a vlhkosť môžu navyše vyvolať aj zápal v dýchacích cestách, čo zhorší príznaky.

Keď počas horúčav stúpajú teploty, ľudia s pľúcnymi ochoreniami musia čeliť ďalším prekážkam pri zvládaní svojich príznakov.

Pľúcne ochorenie v lete

Ak teda cestujete niekam, kde je mimoriadne horúco alebo je vlna horúčav na Slovensku, tu je niekoľko tipov, ako sa udržať v chlade a byť v poriadku:

Udržujte sa dostatočne hydratovaní. – Pite dostatok tekutín, aby ste zabránili dehydratácii, ktorá môže ešte viac zaťažovať respiračný systém.

Uprednostňujte chladné, nealkoholické a bezkofeínové nápoje.

Vyhýbajte sa najväčším horúčavám. – Vonkajšie aktivity si plánujte na skoré ráno alebo neskôr k večeru, keď sú teploty nižšie. Počas najhorúcejších častí dňa buďte vnútri, aby ste minimalizovali pobyt v extrémnom teple.

Vytvorte si chladné prostredie. – V interiéri využívajte ventilátory alebo klimatizáciu. Závesy, rolety alebo žalúzie nechávajte počas dňa zatiahnuté.

Sledujte kvalitu ovzdušia – Vlny horúčav často sprevádza aj zvýšené znečistenie ovzdušia. Sledujte preto informácie o kvalite ovzdušia a v prípade vyššieho znečistenia, zostaňte radšej doma.

Vyhľadajte lekársku pomoc. – Poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa ubezpečili, či je vaša súčasná liečba vhodná aj v prípade horúčav. Na základe vášho stavu by vám v prípade potreby mohol upraviť liečbu alebo poskytnúť ďalšie usmernenia.

Starajte sa o seba – Ubezpečte sa, že máte dostatok potrebných liekov, vrátane fyziologického roztoku a príslušenstva k nebulizéru.

Život s pľúcnym ochorením môže byť počas horúčav náročný. Dbajte preto na hydratácia a dodržiavajte vyššie uvedené tipy. Vďaka tomu môžete počas horúčav lepšie zvládať svoje symptómy.

Pľúcne ochorenie v lete – ako zvládať svoje symptómy?

Život s pľúcnym ochorením môže byť počas horúčav náročný. Dbajte preto na hydratácia a dodržiavajte vyššie uvedené tipy. Vďaka tomu môžete počas horúčav lepšie zvládať svoje symptómy.

Nezabúdajte uprednostňovať starostlivosť o seba, počúvajte svoje telo a v prípade potreby sa obráťte so žiadosťou o radu na odborníkov.

So správnymi postupmi môžete prekonať horúce letné dni a zároveň si udržať zdravie pľúc, ktoré je prioritou.

Zdroj: https://nebicorum.co.uk/blogs/news/living-with-a-lung-disease-in-the-summer-heat
Foto: http://www.canva.com

Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články