Májová bryndza je bezpochyby tá najlepšia. Vďaka blahodarným a zdraviu prospešným účinkom sa bryndza nazýva aj „bielym zlatom“. Počas prvých jarných mesiacov sa začínajú pásť ovečky na lúkach, ktorým sa po zimnom období mení pestrá strava. Práve preto májová bryndza nadobúda nezameniteľnú krémovú chuť! Okrem lahodnej chuti obsahuje probiotiká, vitamíny, minerály a množstvo ďalších prospešných látok.
Bryndza je tradičný slovenský syr vyrobený z ovčieho mlieka. Je to mäkký syr s kyslou chuťou a krémovou konzistenciou.
Je veľmi populárna v slovenskej kuchyni a je hlavnou zložkou mnohých tradičných jedál, ako napríklad bryndzové halušky (dumplings s bryndzou), bryndzové pirohy a bryndzové pagáče (krehké placky).
Tu je niekoľko zaujímavostí o bryndzi
- Pôvod a história: Bryndza má hlboké korene v slovenskej kuchyni. Vyrábali ju už v stredoveku. Považuje sa za jednu z najstarších odrôd syra na Slovensku.
- Regióny produkcie: Tradície výroby sú najsilnejšie v oblastiach Slovenského národného parku, ako napríklad v regiónoch Podhájska, Šaris, Oravy a Zvolenska. Tieto regióny sú známe nielen svojou kvalitnou bryndzou, ale aj bohatou pestrosťou kultúrnych tradícií.
- Ochránené označenie: V roku 2008 získala bryndza ochrannú známku EÚ s označením “Bryndza slovenská”. Toto označenie zaručuje, že syr bol vyrobený podľa prísnych noriem a tradícií slovenskej kuchyne.
- Nutričná hodnota: Je bohatá na bielkoviny a vápnik. Obsahuje tiež tuk a sodík. Preto ju konzumujte s mierou ako súčasť vyváženej stravy.
- Kulinárske využitie: Okrem tradičných slovenských jedál sa stala obľúbenou prísadou do rôznych druhov jedál po celom svete. Často sa používa na prípravu rôznych druhov syrových omáčok, nátierok alebo dokonca ako plnka do sendvičov.

Bryndza je pre Slovákov nielen súčasťou ich kuchyne, ale aj dôležitou súčasťou ich kultúry a tradícií. Je to symbol spojenia s prírodou a dedičstvom minulosti, ktorý pretrváva aj v modernom svete.
- Ako zmierniť alergické prejavy?Alergie môžu zasiahnuť oveľa hlbšie, než si mnohí uvedomujú – ovplyvňujú nielen dýchanie, ale aj pokožku, trávenie a psychiku.
- Menopauza a únava: Čo ju spôsobuje a ako s ňou bojovaťÚnava v menopauze nie je len výsledkom nedostatku spánku. Je kombináciou viacerých fyziologických, hormonálnych a psychických faktorov.
- Zdravie močového mechúra: Čo by ste mali vedieť a ako predchádzať problémomVedeli ste, že vyše 20 % ľudí starších ako 40 rokov zápasí s ochoreniami močových ciest? Ochorenia močového systému sú častejšie, než si mnohí myslia. Ak trpíte príznakmi súvisiacimi s močovým mechúrom alebo močovými cestami, mali by ste čo najskôr vyhľadať odbornú pomoc urológa, aby sa vylúčili vážnejšie diagnózy.
- Cviky na brucho pre ženy po 50-tke. Spevnite stred tela s rešpektom k nemu.Po päťdesiatke si telo žiada inú starostlivosť než v mladšom veku. Svalová hmota prirodzene ubúda, metabolizmus sa spomaľuje a hormonálne zmeny ovplyvňujú aj rozloženie tuku – často sa presúva práve do oblasti brucha.
- Pre zlepšenie života detských alergikovSituácia s alergiami a astmou je na Slovensku čoraz vážnejšia. Počet pacientov každým rokom zásadne pribúda, osobitne aj v detskej populácii.