piatok, 26 apríla, 2024
DomovAktuálneHPV vírus zabíja ženy

HPV vírus zabíja ženy

HPV vírus je tichá hrozba a štvrtá najčastejšia forma rakoviny u žien celosvetovo. Na Slovensku je každoročne diagnostikovaných približne 550 nových prípadov ochorenia a asi 200 žien naň každý rok zomiera.

HPV vírus je nenápadný, ale nebezpečný. Nevynechávajte preto preventívne prehliadky u gynekológa pre obavu z rakoviny a starajte sa o zdravie krčka maternice.

Karcinóm krčka maternice postihuje podľa štatistík ESMO (European Society for Medical Oncology)  predovšetkým mladšie ženy v produktívnom veku. Viac ako polovica prípadov karcinómu krčka maternice sa vyskytuje u žien mladších ako 45 rokov.
Čítajte tiež: Infarkt myokardu – mám ho? A čo teraz?

Celosvetovo je štvrtou najbežnejšou rakovinou u žien a  druhou najčastejšou príčinou úmrtia žien na zhubný nádor. Na Slovensku je každoročne diagnostikovaných približne 550 nových prípadov ochorenia a asi 200 žien naň každý rok zomiera.
Čítajte tiež: Stredomorská strava podporuje imunitu

Prvým krokom k zníženiu úmrtnosti žien na rakovinu krčka maternice je prevencia. Teda pravidelné návštevy gynekológa na preventívnych prehliadkach a absolvovanie potrebných vyšetrení. Tie dokážu včas zachytiť prípadný vznikajúci alebo narastajúci problém.

HPV vírus
Prvým krokom k zníženiu úmrtnosti žien na rakovinu krčka maternice je prevencia. Zdroj foto: http://www.pexels.com

HPV vírus ako súčasť života

Počas života sa vírusom HPV infikuje v období od prvej sexuálnej skúsenosti do 45 roku života približne 80 % žien. „K infikovaniu dochádza predovšetkým, ale nie výhradne, pohlavným stykom. Môžu to byť aj iné sexuálne praktiky, no vírusy sa prenášajú v prvom rade kontaktom s kožou.

Pozitívnym faktom je, že vo väčšine prípadov ide o prechodný stav. Organizmus  so správne fungujúcou imunitou je schopný v priebehu 18-24 mesiacov infekciu z tela vylúčiť. Preto niektoré ženy ani nezaznamenajú prítomnosť tejto infekcie. Prítomnosť vírusovej infekcie v bunkách krčka maternice neznamená ochorenie uvedeného orgánu. Predstavuje stav zvýšeného rizika,“ približuje MUDr. Ctirád Mokráš.

Podľa údajov Ligy proti rakovine existuje malá skupina, predstavuje približne 10-20 % žien, ktorých imunitný systém nie je dostatočne výkonný, prípadne bola infekcia vírusom natoľko masívna, že s ňou telo nezvláda bojovať. V horizonte niekoľkých rokov môže preto dochádzať k zmenám na bunkách, ktoré môžu prejsť zo štádia prekancerózy do rakoviny krčka maternice.

Prvoradá je prevencia

V rámci prevencie ochorení, rakoviny krčka maternice či rakoviny prsníkov sú pravidelné prehliadky u gynekológa nutnosťou. Napriek tomu ich mnoho žien zanedbáva.  „Trend návštevnosti žien v gynekologických ambulanciách za účelom preventívnej prehliadky nedosahuje ani 40 % z celkového počtu fertilných žien. Pri preventívnych prehliadkach nejde len o vyšetrenie krčka maternice, ale aj o prevenciu rakoviny prsníka.

Pri sonografickom vyšetrení môže totiž gynekológ odhaliť aj iné ochorenia, nie len gynekologické.  Súčasťou preventívnej prehliadky má byť aj vyšetrenie per rectum, kedy môže aj gynekológ napomôcť včasnej diagnostike rakoviny konečníka, vo väčšíne prípadov sa však toto vyšetrenie opomína,” upresňuje MUDr. Jozef Španka.

Súčasťou gynekologického vyšetrenia je cytologický odber z krčka maternice

Každá žena, ktorá absolvovala preventívne vyšetrenie u gynekológa, vie, že jeho súčasťou je aj cytologický odber z krčka maternice. Ide o nebolestivé vyšetrenie, pri ktorom gynekológ zrealizuje odber buniek z krčka maternice špeciálnym odberovým kartáčikom /cytobrusch/. Cytologický ster môže byť zrealizovaný klasickou metódou náterom na sklíčko. Alebo ako už dnes mnohé ženy poznajú, modernou metódou LBC/liquid based cytology/, pri ktorej je okrem iných cenných informácii  možné zistiť i prítomnosť HPV infekcie.

Cytologické vyšetrenie znížilo výskyt karcinómu krčka maternice o 60 % až
90 % a úmrtnosť žien na toto ochorenie o 90 %.

Cytologické vyšetrenie znížilo výskyt karcinómu krčka maternice o 60 % až 90 % a úmrtnosť žien na toto ochorenie o 90 %. Je to však len skríningové vyšetrenie. Nezaručí teda jasnú diagnózu. Jeho úlohou je podchytenie žien s bunkovou abnormalitou, a je len jednou z tých vyšetrovacích metód, ktorých úlohou je doviesť gynekológa k správnej diagnóze.

U žien, ktoré pravidelne absolvujú gynekologické prehliadky má gynekológ pomocou kolposkopického a cytologického vyšetrenia väčšiu pravdepodobnosť zachytiť prekancerózu /dyspláziu/ už v ranom štádiu. Prekancerózami sú označované zmeny na bunkách krčka maternice, v ktorých zatiaľ nedošlo k vzniku nádorového ochorenia /karcinómu/. Pri cytologickej diagnostike sú odlišnosti už viditeľné.  

Čo môžu ukázať výsledky cytológie?

Cytologické stery sa špecialistami spracuvávajú a vyšetrujú v cytologickom laboratóriu. Rozdelené sú do kategórií, ktoré majú pre gynekológa zásadnývýznam, pretože sú základom jeho klinickej úvahy. Na jej základe odporúča interval nasledujúcej kontroly.

V prípade normálneho cytologického nálezu pacientka pokračuje v jednoročnom screeningovom programe.

Pri kategóriách, keď sa v cytologickom obraze zistia atypické bunky nejasného pôvodu –ASCUS, alebo ide o bunky LSIL– dyspláziu s nízkym rizikom vzniku karcinómu, odporúča sa vykonať kontrolný cytologický ster s časovým odstupom 4-6 mesiacov. Ak je v cytologickom náleze HSILASC-H – dysplázia s vysokým rizikom vzniku karcinómu, je potrebné ďalšie vyšetrenie špecialistom – expertným kolposkopistom. 

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články