sobota, 27 apríla, 2024
DomovAktuálneSezónna afektívna porucha - ako ju prekonať?

Sezónna afektívna porucha – ako ju prekonať?

Keď vonku dlhodobo prší alebo je zima, a dni sa skracujú, môže to mať vplyv na našu náladu a energiu. A potom, keď príde jar, niektorí z nás môžu cítiť akúsi únavu, ktorá nie je úplne chorobou, ale skôr reakciou organizmu na zmenu.

Táto jarná únava môže mať rôzne prejavy, od fyzickej vyčerpanosti po zmenu nálad a narušený spánok. Je to ako akoby sa naše telo a myseľ prispôsobovali novým podmienkam a to môže byť výzva.

Porucha nálady spôsobená zmenou ročného obdobia má svoje pomenovanie. SAD alebo sezónna afektívna porucha.

Hovorili sme o nej s doc. MUDr. Ľubomírou Izákovou, PhD., prednostkou Psychiatrickej kliniky LFUk a UNB a hlavnou odborníčkou MZ SR pre psychiatriu pri MZ SR.

SAD alebo sezónna afektívna porucha – ako by ste ju definovali? Ako ju rozpoznáme na sebe alebo na príbuzných? Je možné ju zaradiť medzi poruchu alebo existuje aj oficiálnejšia diagnóza?

Sezónna depresia je podtypom depresívnej poruchy, ktorá sa u chorého vyskytuje opakovane v niektorých častiach roka.

Za dôležitý faktor pri jej vzniku sa považuje nedostatok slnečného svetla v neskorých jesenných a zimných mesiacoch.

Prejavuje sa však rovnako ako iné typy depresie, nemá špecifický klinický obraz. Jej špecifickosť spočíva v jej priebehu.

Sezónna depresia je podtypom depresívnej poruchy, ktorá sa u chorého vyskytuje opakovane v niektorých častiach roka.
Sezónna depresia je podtypom depresívnej poruchy, ktorá sa u chorého vyskytuje opakovane v niektorých častiach roka.

Ľudia v akom veku najčastejšie trpia SAD? Dá sa táto porucha vekovo ohraničiť?

Depresia sa môže vyskytnúť v každom veku, od detského až po seniorský. Predsa len najčastejšie sa vyskytuje v strednom veku. To isté platí aj pre sezónnu depresiu.

Prečo vzniká sezónna afektívna porucha?

Príčina depresívnych porúch nie je jednoznačne objasnená. Porucha vzniká na úrovni chemických poslov, neuromediátorov v mozgu.

Prečo však vzniká, zostáva nezodpovedaná otázka. Všeobecne sa predpokladá spoločný podiel biologických, psychologických a sociálnych faktorov. Pri SAD je medzi nimi aj nedostatok slnečného svetla. 

Na Slovensku sa najčastejšie poruchy nálady objavujú v jarných a jesenných mesiacoch.
Na Slovensku sa najčastejšie poruchy nálady objavujú v jarných a jesenných mesiacoch.

Vyhľadávajú ľudia v zime častejšie pomoc odborníkov?

Na Slovensku sa najčastejšie poruchy nálady objavujú v jarných a jesenných mesiacoch.

Na jar sú nároky na organizmus vysoké z hľadiska naštartovania sa po zime, na jeseň sa zase prispôsobujeme zmene počasia, chýba nám slnko.

Aké príznaky by sme si mali všímať pri tejto poruche?

Ako prvé sa väčšinou objavujú poruchy spánku, najčastejšie je to predčasné budenie, spánok je skrátený, často povrchný a po ňom chýba pocit relaxácie.

Človek sa budí veľmi skoro a so zlým pocitom, ten označujeme ako ranné pesimum nálady. K večeru sa nálada môže zlepšovať.

Okrem poruchy spánku sa môže objaviť aj zmena chuti do jedla a zvýšená únava. Všeobecne sa emócie stávajú plochými, prevládajú negatívne pocity. Človeku chýba pocit potešenia, preto stráca aj motiváciu a chuť niečo robiť.

Človek sa budí veľmi skoro a so zlým pocitom, ten označujeme ako ranné pesimum nálady. K večeru sa nálada môže zlepšovať.
Človek sa budí veľmi skoro a so zlým pocitom, ten označujeme ako ranné pesimum nálady. K večeru sa nálada môže zlepšovať.

Nemá záujem o koníčky, ktoré predtým boli pre neho potešením. Pacienti sa zvyknú sťažovať, že žijú ako automat.

Takáto skleslá nálada ovplyvňuje celé psychické aj telesné fungovanie. Môže sa objaviť zápcha, suchosť v ústach, strata sexuálneho potešenia.

Človek sa izoluje od ostatných, kontakt s inými mu je nepríjemný, vyčerpáva ho. Klesá jeho výkon. Nevie sa sústrediť, zapamätať si, myslenie je pomalé.

Má depresívne, pesimistické myšlienky, častý je pocit straty zmyslu života. Môžu sa objaviť aj samovražedné myšlienky.

Kedy je už potrebné vyhľadať lekára?

Keď sú príznaky u človeka také intenzívne, že negatívne ovplyvňujú jeho fungovanie. Tieto ťažkosti by mali trvať aspoň dva týždne.

Ďalšou charakteristikou je, že ťažkosti nemajú súvislosť s vyvolávajúcou príčinou – aj keď sa niečo negatívne v živote človeka deje – depresívne ťažkosti sú intenzívnejšie či dlhšie trvajúce, akoby sa dalo očakávať a ak sa problém vyrieši, aj tak trvajú ďalej.

Ako rozlíšiť SAD od depresie, úzkostnej poruchy alebo inej vážnej diagnózy?

SAD je forma depresívnej poruchy, preto nie je možné ani potrebné ju z hľadiska liečby či prognózy odlišovať. Typická je však sezónnosť ochorenia, podľa ktorej dostala táto porucha názov.

Dá sa teda očakávať, že obdobia opätovného vzplanutia ochorenia sa budú objavovať v jesenných a zimných mesiacoch.

Práve vtedy je teda potrebné viac zapojiť prevenciu v podobe psychohygieny, neprepínať svoje sily, atď..

Odlíšiť ostatné psychické poruchy je niekedy viac inokedy menej zložité, avšak v krátkosti tento diferenciálne diagnostický proces vysvetliť nedokážem.

Každá psychická porucha má svoje diagnostické kritériá, ktoré sú založené na prítomnosti diagnosticky dôležitých príznakov, priebehových charakteristík, ale aj vylučovacích kritérií.

Je úlohou psychiatra, aby ich pri psychiatrickom vyšetrení posúdil, prípadne zrealizoval aj ďalšie vyšetrenia ako sú psychologické vyšetrenie a rôzne telesné vyšetrenia, pretože aj telesné choroby sa môžu prejaviť príznakmi porušeného psychického fungovania. 

Ako sa sezónna afektívna porucha „lieči“ ?

 Štandardne ako každá iná depresívna porucha – sú dva základné piliere liečby – psychoterapia a liečba liekmi, na prvom mieste sú to antidepresíva.

Pri SAD sa využíva aj liečba svetlom.

Na liečenie „smútku“ si môžeme pomôcť prípravkami  z rastlinnej ríše…

Aj niektoré fytopreparáty majú antidepresívny potenciál. Viaceré z nich prešli aj komplikovaným výskumom ich účinnosti a bezpečnosti.

Sama ich v liečbe depresie u svojich pacientov využívam. Niekedy sú to štartovacie lieky pre pacientov, ktorí liečbu antidepresívami odmietajú z dôvodu, že podľa nich ide o chemické látky 🙂 a k rastlinným preparátom majú dôveru.

Inokedy ich účinnosť postačí a pacient zostáva iba na tejto liečbe. Možné sú aj kombinácie. Užívajú sa v ľudovom liečiteľstve a mnohé z nich sú aj súčasťou liekov.

Medzi upokojujúce rastliny patrí aj  valeriána lekárska , škorica, ľubovník bodkovaný…

 Áno, ale aj silica z levandule, šafrán a ďalšie.

Veľa ľudí užíva  najmä horčík na upokojenie – respektíve je teraz trend užívať bisglicynát horčíka. Je to tvrdenie pravdivé , že horčík upokojuje? A aký rozdiel je medzi horčíkmi, prečo odporúčajú bisglycinát v lekárni ?

Existuje veľa rôznych foriem horčíka. Jeho nedostatok v organizme môže vyvolať mnoho psychických zmien, medzi nimi aj pokles nálady, či úzkosť.

Horčík je totiž zásadný pre správne fungovanie organizmu vrátane mozgu, čo potvrdili mnohé výskumy. Pre výber vhodného prípravku je podstatná jeho biologická dostupnosť, ktorú má práve bisglycinát vysokú. 

A ešte jedna otázka, je súvislosť nedostatok  vitamínu B12 s horšou psychikou?

Vitamín B12 je dôležitý pre správnu funkciu organizmu, vrátane nervového systému a psychiky.

Jedným z mechanizmov je, že pri nedostatku vitamínu B12 hrozí rozvoj anémie (chudokrvnosť), ktorá sa prejavuje únavou, zmenami nálady, neurologickými ťažkosťami, ale aj príznakmi depresie, či demencie. 

Tipy pre lepšie zvládanie sezónnej afektívnej poruchy

Jamieson Magnesium + B6 with Bisglycinate. Ide o jedinečnú kombináciu vitamínov B1, B6 a B12 a bisglycinátu horčíka, ktorý sa vďaka tejto forme výborne vstrebáva.

Pomáha pri bolestiach chrbta, podporuje zdravie srdca, zmierňuje pocity depresie a pomáha pri zaspávaní.

Nedostatok slnečných lúčov si môžete doplniť vo forme Jamieson Horčík + Vitamín D3.

Tento organický Vitamín D3 získaný z čistého lanolínu podporuje imunitu má mnoho ďalších pozitívnych účinkov na náš organizmus.

Upokojenie, uvoľnenie organizmu a navodenie fyziologického spánku prináša aj Valeriána lekárska ako monokomponentný prípravok.

Valeriánu obsahuje aj prípravok Relax a spánok od spoločnosti Jamieson, ktorý okrem valeriány obsahuje aj kocúrnik obyčajný, chmeľ obyčajný a múčenku pleťovú, ktoré prispievajú a posilňujú účinok valeriány.

Pomoc z indickej medicíny

V indickej medicíne má silné zastúpenie Ashwagandha. Táto unikátna rastlina, známa aj ako indický ženšen, zvyšuje koncentráciu, pamäť a poznávacie funkcie a uvoľňuje napätie a stres.

Priaznivo ovplyvňuje prirodzený spánok, zvyšuje energiu a vitalitu, zvyšuje odolnosť proti stresu a zlepšuje pamäť. Pôsobí ako silný antioxidant, udržiava zdravú pokožku a pomáha pri regenerácii svalov.

Účinne podporuje trávenie, fyzickú výdrž a potenciu. Harmonizuje kardiovaskulárny, endokrinný a nervový systém.

Sibírsky ženšen, Kórejský ženšen

Ženšen je prírodný rastlinný extrakt, používaný po stáročia na zachovanie telesnej a duševnej rovnováhy v organizme, pomáha zvyšovať vitalitu a posilňuje výdrž a celkovú fyzickú kondíciu, imunitu, priaznivo ovplyvňuje stres a únavu.

Maca

Je peruánsky koreň s účinkami podobnými ženšenom a ashwagandhe.

Jamieson Mushroom Complex

Prirodzená podpora imunitného systému, normálnej hladiny cholesterolu a obnova energie pomocou prípravku s obsahom húb reiši, koralovca, ryšavca, čagy a šiitake a extraktom z cesnaku.

Foto: http://www.canva.com

Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články