Pred rokom o ňom takmer nikto nevedel, dnes patrí medzi najpredávanejšie výživové doplnky. Berberín, prírodná látka známa svojimi účinkami na metabolizmus a hladinu cukru v krvi, zažíva na Slovensku neuveriteľný boom. Niektorí ho vnímajú ako prírodnú alternatívu k populárnym liekom na chudnutie, iní v ňom vidia cestu k lepšiemu zdraviu.
„Slováci vyhľadávajú berberín, pretože okrem zníženia chuti na sladké tento výživový doplnok podporuje aj zdravie pečene, srdca a čriev.
Okrem toho je voľne dostupný a oproti masívne medializovanému Ozempicu majú ľudia pocit, že cesta k chudnutiu je zrazu jednoduchšia.“ hovorí PharmDr. Kamila Horníčková, špecialistka na zdravie a prírodnú medicínu v Mojalekaren.sk:
Z farmaceutického hľadiska má podľa jej slov náskok pred inými doplnkami, pretože pôsobí priamo na bunky v tele.

Podľa štúdií na zvieratách berberín ovplyvňuje aktivitu enzýmu, ktorý spomaľuje syntézu glukózy a tukov (znižuje rýchlosť, akou si telo vytvára cukry a tuky).
Hity minulých rokov a berberin: Mechanizmy účinku
V roku 2024 sa berberín vôbec neobjavoval medzi 20 najžiadanejšími produktmi na chudnutie na Mojalekaren.sk.
Pred vypuknutím berberínovej horúčky, Slováci nakupovali zelený čaj, jablčný ocot, vlákninu, psyllium, zelenú kávu, chlorellu a spirulinu. Tie mali podobný účinok – podporovali metabolizmus a pomáhali znižovať telesnú hmotnosť.
„Kým produkty ako zelený čaj alebo jablčný ocot pôsobia na metabolizmus najmä vďaka obsahu antioxidantov a kyselín, berberín má úplne iný mechanizmus. Pôsobí priamo na bunky v tele, kde pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivosť na inzulín.
To znamená, že lepšie kontrolujeme svoju váhu. Aj keď iné produkty podporujú metabolizmus, berberín je výnimočný tým, že pomáha s inzulínovou rezistenciou.
To je kľúčový faktor pri spaľovaní tukov a udržiavaní zdravej telesnej hmotnosti,“ vysvetľuje farmaceutka.

Skôr ako siahnete po „zázraku“
Prírodné, neznanená automaticky bezpečné pre každého a v každej situácii. Ak užívate lieky, musíte byť opatrní.
Dlhodobé užívanie sa neodporúča – ideálne je užívať ho mesiac a potom si dať týždňovú pauzu. Tehotné a dojčiace ženy by sa mu mali vyhnúť úplne.
Zvlášť opatrní by byť ľudia užívajúci lieky ako digoxin, ketokonazol alebo cyklosporín A (po transplantáciách). Problémová môže byť aj interakcia s metformínom, liekom na cukrovku. Nie je vhodný pri závažnejších ochoreniach.
Pred jeho užívaním sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom,“ varuje PharmDr. Horníčková.

Berberín zo špajze
Plody drieňa (sušené plody alebo šťava) obsahujú všetky prospešné zložky rastliny.
Na rozdiel od extraktov jednej látky majú prírodné formy nižšie riziko vedľajších účinkov a interakcií s liekmi. Podobne účinkujú aj ďalšie prírodné látky, napríklad škorica alebo kurkuma.
Foto: http://www.canva.com
- Žihľava nie je burina. Ako ju využiť?Žihľava, ako ju ľudovo nazývame, patrí medzi rastliny, ktorú vnímame skôr ako burinu, čo pŕhli a kade tade nám strpčuje život, ak sa jej čo i len dotkneme. Hoci je kontakt s jej listami nepríjemne pálivý, žihľavu od pradávna vyhľadávajú ľudia pre jej mimoriadne cenné výživné látky. Priaznivé účinky žihľavy poznali už v minulosti Rimania si jej zväzkami… Čítať viac: Žihľava nie je burina. Ako ju využiť?
- Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?Vajcia bývajú často skloňované v súvislosti s cholesterolom. Čo to je cholesterol a ako na neho vplývajú vajcia? Cholesterol je látka tukovej povahy, ktorá je prirodzenou súčasťou buniek ľudského tela. Má dôležitú úlohu pri spracovaní tukov z potravy a pri tvorbe žlče a niektorých vitamínov a hormónov. Cholesterol sa čiastočne tvorí priamo v ľudskom tele, najmä v bunkách pečene. Ďalšiu časť prijíma… Čítať viac: Vajcia a cholesterol. Ako to v skutočnosti je?
- Sója – zázračná strukovina, ktorá pomáha aj pri chudnutí a menopauzeSója je jednou z najdiskutovanejších potravín posledných rokov. Niekto ju miluje, iný sa jej vyhýba. Pravdou však je, že sója je výživová bomba a pri správnej konzumácii môže byť výborným pomocníkom nielen pri chudnutí, ale aj pri ženských hormonálnych výkyvoch, napríklad počas menopauzy.
- Pravda o stukovatenej pečeni!Stukovatená pečeň – diagnóza, ktorá znie nenápadne, no skrýva v sebe veľké riziká. Ide o čoraz častejší problém, ktorý sa netýka len ľudí s nadváhou či závislosťou od alkoholu. Nealkoholové stukovatenie pečene (MASLD) dnes postihuje aj štíhlych ľudí, často bez akýchkoľvek príznakov.
- Pocit nafúknutia v menopauze? Príroda pozná odpoveď.Zadržiavanie vody v tele, odborne nazývané edém, je nepríjemný stav, ktorý môže spôsobiť opuchy, pocit ťažoby, nafúknuté brucho či opuchnuté končatiny. Na vine bývajú hormonálne výkyvy, nesprávna strava, nedostatok pohybu, stres, horúčavy, ale aj niektoré lieky. Odvodnenie.