piatok, 18 októbra, 2024
DomovAktuálneOsteoporóza - mýty a fakty

Osteoporóza – mýty a fakty

Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné.

Zaujímavosti o osteoporóze

Na Slovensku žije asi 400-tisíc ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % je adekvátne liečených.

Osteoporózu nazývajú odborníci aj „detské ochorenie“ s „geriatrickými následkami“

Osteoporózu dnes odborníci zaraďujú medzi civilizačné ochorenia s výrazným celospoločenským významom. Pre jej vysoký výskyt a počet úmrtí, ktoré spôsobujú jej komplikácie, ide o najzávažnejšie ochorenie pohybového aparátu.

Osteoporózou trpí na svete až 200 miliónov žien.
Osteoporózou trpí na svete až 200 miliónov žien.

Podľa odhadov trpí osteoporózou na svete až 200 miliónov žien.

Na následky zlomeniny krčka stehennej kosti zomrie viac žien, ako na rakovinu vaječníkov, maternice a krčka maternice dohromady.

Každé tri sekundy dochádza niekde na svete k zlomenine, ktorej príčinou je osteoporóza.

Každé tri sekundy dochádza niekde na svete k zlomenine, ktorej príčinou je osteoporóza.
Približne každé tri sekundy dochádza niekde na svete k zlomenine, ktorej príčinou je osteoporóza.

Mýty a fakty o osteoporóze

Mýtus: Iba ženy by sa mali obávať osteoporózy.

Fakt: Je pravda, že osteoporóza ovplyvňuje oveľa viac žien ako mužov. Muži však stále tvoria 20% všetkých prípadov.

Desiatky miliónov mužov a žien majú osteopéniu, stav, ktorý je charakterizovaný zníženou hustotou kostí. Ak nie je správne liečená, môže viesť k osteoporóze.

Mýtus: Lieky proti osteoporóze poskytujú všetko na vybudovanie silných kostí.

Fakt: Lieky síce pomáhajú zabrániť úplnému „rozpadu“ kostí, ale neobsahujú všetky suroviny potrebné pre stavbu kostí.

Bez vápnika a vitamínu D lieky nezaberú tak, ako by mali. Pacienti, ktorí užívajú lieky proti osteoporóze, by nemali zabúdať ani na potraviny bohaté na vápnik.

Ak užívate lieky proti osteoporóze, mali by ste jesť aj potraviny bohaté na vápnik.
Ak užívate lieky proti osteoporóze, jedzte aj potraviny bohaté na vápnik.

Mýtus: Vápnik a vitamín D sa dajú získať akoukoľvek cestou.

Fakt: Súčasťou príjmu živín pacienta s osteoporózou by mali byť nielen výživové doplnky, ale aj potraviny s nízkym obsahom tuku ako napríklad mlieko, jogurty či syry. Vitamín D sa získava z potravín ako obilniny, ryby či vajíčka.

Mýtus: Ak máte iba osteopéniu, nie osteoporózu, nemusíte sa obávať zlomených kostí.

Fakt: Osteopénia zvyšuje riziko zlomenín. Ak vám ju lekár diagnostikuje, berte a aj ju liečte ako varovný signál pred osteoporózou.

Pravidelne cvičte, zvýšte obsah vápnika vo svojej potrave, prípadne siahnite po výživových doplnkoch, vytvorte si však rutinu týkajúcu sa užívania, aby ste sa neminuli požadovanému účinku.

Zlomenina je často prvým príznakom osteoporózy.
Zlomenina je často prvým príznakom osteoporózy.

Mýtus: Ak máte osteoporózu, vaše kosti vás budú bolieť.                                    
Fakt:
Osteoporóza sa často označuje ako tiché ochorenie, pretože môže poškodiť vaše kosti roky predtým, ako sa objavia akékoľvek príznaky.

Zlomená kosť je často prvým príznakom choroby. Po postupe choroby sa však môžu objaviť príznaky ako bolesť, nie však v jej začiatočných štádiách.

Mýtus: Osteoporóza je súčasťou vyššieho veku.

Fakt: Vek je síce rizikovým faktorom, ale nemusí nič znamenať. Často sú oveľa rizikovejšími faktormi rodinná anamnéza, hormonálne problémy, podváha či nadmerné užívania alkoholu a fajčenie.

 Osteoporóza – tichá a nebezpečná nepriateľka

Osteoporóza patrí k najzávažnejším ochoreniam pohybového aparátu. Je to systémové ochorenie látkovej výmeny kostného tkaniva, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty, jej hustota a narúša sa stavba kosti.

To spôsobuje výrazne zvýšené riziko zlomenín už pri malom tlaku či zranení.

Nejde však o „daň za dlhovekosť“, ako si mnohí mylne myslia, ale o ochorenie látkovej výmeny kosti a teda metabolické ochorenie.

K strate kostného tkaniva pri osteoporóze dochádza potichu, pozvoľna, niekoľko rokov a často sa neobjavujú žiadne príznaky, až kým nedôjde k prvej zlomenie.

Ochorenie časom progresívne postupuje a aj bežná záťaž či tlak na kosti, ako je sedenie, státie, prudšie zakašľanie, čupnutie, zdvíhanie predmetu, či dokonca objímanie môžu spôsobiť bolesť, zlomeninu a stratu pohyblivosti.

Bolesť spôsobená zlomeninami sa tiež môže stať chronickou a brániť pacientovi v bežných aktivitách.

Rizikové faktory osteoporózy. Osteoporóza postihuje najmä ženy nad 50 rokov, no jej korene siahajú do podstatne mladšieho veku – okolo 20-30 rokov.

Jej prvým štádiom je osteopénia. Charakterizuje ju znížená hustotou kostí, avšak ešte nie v pásme osteoporózy.

Prvým štádiom osteoporózy je osteopénia. Charakterizuje ju znížená hustotou kostí, avšak ešte nie v pásme osteoporózy.
Prvým štádiom osteoporózy je osteopénia. Charakterizuje ju znížená hustotou kostí, avšak ešte nie v pásme osteoporózy.

Osteopénia je bez príznakov, dáva nám však na známosť, že je len otázkou času, kedy osteoporóza prepukne.

Preto by nemali venovať pozornosť osteoporóze len staršie ženy, ktorým už hrozia jej prejavy, ale aj mladé, ktoré tak môžu ovplyvniť svoje riziko vzniku ochorenia v budúcnosti.

 Zlomeniny spôsobené osteoporózou

Najzávažnejším príznakom a zároveň komplikáciou osteoporózy, ktorá môže pacientom spôsobiť stratu pohyblivosti či dokonca smrť, sú zlomeniny kostí.

Celosvetovo má riziko osteoporotickej zlomeniny každá druhá žena a asi každý piaty muž.

Najčastejšie postihuje krčok stehnovej kosti, stavce chrbtice a kosti zápästia. Riziko rastie s vekom a tiež po prvej osteoporotickej zlomenine – približne polovica pacientov, ktorí už prekonali osteoporotickú zlomeninu, je ohrozených ďalšou následnou fraktúrou, pokiaľ sa včas nezačnú vhodne liečiť.

Takíto pacienti majú pravdepodobnosť vzniku novej zlomeniny dvojnásobne vyššiu ako ich rovesníci, ktorí osteoporotickú zlomeninu ešte nemali.

Riziko vzniku ďalšej zlomeniny narastá s každou novou zlomeninou, pokiaľ sa osteoporóza včas správne nediagnostikuje a vhodne nelieči.

Hrozí tzv. „kaskáda fraktúr“, keď fraktúra zápästia zvýši riziko zlomeniny chrbtice 2-násobne. Zlomenina chrbtice zvýši riziko zlomeniny krčku stehnovej kosti 5-násobne. Zlomenina krčku stehnovej kosti je spojená s vysokou úmrtnosťou pacientov.

 Zlomeniny krčka stehnovej kosti

Predstavujú veľké riziko pre pacienta, často si vyžadujú chirurgický zákrok a môžu viesť k strate samostatnosti, dokonca až k smrti. Počet prípadov neustále narastá celosvetovo aj na Slovensku.

Považujeme ich za najzávažnejšie osteoporotické zlomeniny – do jedného roka po úraze zomiera takmer 30 % pacientov.

Takmer 80 % z ostatných je odkázaných na pomoc okolia alebo špecializovanú starostlivosť a len 20 % pacientov dokáže po osteoporotickej zlomenine stehnovej kosti žiť nezávisle a s porovnateľnou kvalitou života.

 Zlomeniny stavcov

Až v troch štvrtinách prípadov vznikajú bez zjavného úrazového mechanizmu. Sú veľmi časté, no neraz podceňované. Dokonca sa stáva, že ostávajú dlhší čas neodhalené.

Zlomeniny stavcov pritom spôsobujú výrazné problémy a môžu mať trvalé následky. Intenzívne bolesti chrbtice, deformity, strata telesnej výšky o 1-3 cm, útlak vnútorných orgánov, či znížená pohyblivosť.

U pacientov s osteoporózou zvyšujú úmrtnosť až o 23 %. Okrem farmakologickej liečby je možné pri zlomeninách stavcov využiť minimálne invazívne chirurgické metódy – vertebroplastiku a kyfoplastiku.

Zlomenina zápästia a predlaktia

Významnú osteoporotickú zlomeninu predstavuje v súčasnosti zrejme najčastejšia zlomenina dolnej časti predlaktia a zápästia. Častým následkom týchto poranení býva obmedzenie funkcie zápästia a ruky.

Môže sa tiež rozvinúť tzv. algoneurodystrofický syndróm postihnutej končatiny, ktorý sa prejavuje intenzívnou lokálnou bolesťou, obmedzením pohyblivosti a následne poškodením tkaniva.

Andrea Hinková – Tarová

Foto: http://www.canva.com

  • Diagnóza – Osteoporóza
    Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť. Ale aj ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kosti a teda zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju zdiagnostikovali kvôli zlomeninám. Pri osteoporóze sú kosti slabé a krehké a už pri minimálnom páde alebo nesprávnom pohybe sa môžu zlomiť. Osteoporóza nemá… Čítať viac: Diagnóza – Osteoporóza
  • Osteoporóza – mýty a fakty
    Osteoporóza je metabolické ochorenie kostí, pri ktorom sa znižuje obsah kostnej hmoty a narúša sa stavba kosti, čím vzniká vysoké riziko zlomenín. Pri nedostatočnej liečbe môže byť toto ochorenie smrteľné. Zaujímavosti o osteoporóze Na Slovensku žije asi 400-tisíc ľudí s osteoporózou, no len okolo 30 % z nich je diagnostikovaných a len 18 % je adekvátne liečených. Osteoporózu… Čítať viac: Osteoporóza – mýty a fakty
  • Osteoporóza má stúpajúci trend
    Osteoporóza je laicky povedané riedka kosť, ale aj ochorenie, ktoré vzniká následkom ubúdania kostnej hmoty a poruchami mikroarchitektúry kostí. To vedie k oslabeniu pevnosti kostí a teda ich zvýšenej lámavosti. O osteoporóze hovoríme najmä kvôli tomu, aby sme ju zdiagnostikovali kvôli zlomeninám.
  • Pýtajte sa lekára na všetko okolo vašej diagnózy. Vyjadrite aj svoje obavy
    Diagnóza ochorenia váš život zmení, ale je dôležité si uvedomiť, že v tom nie ste sami. So správnou podporou to dokážete a môžete pokračovať vo veciach, ktoré najviac milujete. Tento text je pripravený pre pacientov s pľúcnou fibrózou, ale môžete si ho prispôsobiť pre akékoľvek ochorenie. Diagnóza. Porozprávajte sa s lekárom o akýchkoľvek obavách, ktoré máte. Presná a včasná diagnostika… Čítať viac: Pýtajte sa lekára na všetko okolo vašej diagnózy. Vyjadrite aj svoje obavy
  • Reumatoidná artritída negatívne oplyvňuje pacientom život
    Reumatoidná artritída (RA) je nevyliečiteľné autoimunitné  ochorenie, ktoré na Slovensku postihuje približne 30-tisíc ľudí. Včasná diagnostika  a optimálne zvolená liečba môžu významne spomaliť progresiu ochorenia u pacientov  a pozitívne ovplyvniť ich kvalitu života. Reumatoidná artritída (RA) je časté chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje najmä kĺby. Prejavuje sa bolesťou, opuchom a stuhnutosťou kĺbov a únavou, ale môžu… Čítať viac: Reumatoidná artritída negatívne oplyvňuje pacientom život
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
Andrea Hinková
Andrea Hinkováhttps://zdravienadoma.sk
Adresa redakcie: Andrea Hinková - Tarová Riečna 46/8 900 66 Vysoká pri Morave tel: + 421 905 401 997
Podobné články

ZANECHAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!
Sem zadajte svoje meno

- Advertisment -

Najčítanejšie články